Belföld

Borsodi földbérlet – Ángyán borít

ángyán-melletti-tüntetés(i) (ingyenes, ángyán józsef, tüntetés)
ángyán-melletti-tüntetés(i) (ingyenes, ángyán józsef, tüntetés)

A fideszes képviselő jelentést készített a borsodi földbérletekről, a szerződéskötések azonnali leállítását kéri.

A volt vidékfejlesztési államtitkár azt mondta a Népszabadságnak, mielőtt nyilvánosságra hozná a harmincoldalas dokumentumot, azt eljuttatja a „nagyfiúknak” és kormánypárti frakciótársainak. Ángyán József mélyfúrást végzett, és döbbenetes eredményre jutott. Jelentése kitér arra, ki rendelte el a Bükki Nemzeti Park mezőségi földjeire kiírt, s szempontrendszerében a helyi gazdákkal előzetesen egyeztetett első pályázat visszavonását, s miként született meg a második kiírás, amelynek alapján a meghirdetett földterület felén három pályázó osztozott, egyenként négy-ötszáz hektáros birtoktesteket elnyerve.

Rés a falon

Szerinte a legszembetűnőbb, s a visszaélésekre leginkább okot adó hiányosság, hogy a 380 pontos bírálati rendszerben 150 pontot ér az úgynevezett gazdálkodási terv, amelyre azonban nem dolgoztak ki semmilyen bírálati szempontot. Mintha direkt hagytak volna egy kiskaput, hisz így kedvükre hirdethettek nyertest – mondta a Népszabadságnak Ángyán József. A fideszes politikus szerint így fordulhatott elő, hogy egy adott földblokkra beadott két pályázatban, noha a gazdasági terv gyakorlatilag szó szerint megegyezett, a nyertes pályázó ugyanarra a szövegre 120 pontot kapott, a másik csak 60-at. Ángyán József szerint ez a bűncselekmény gyanúját is felveti, hiszen a szövegegyezés akár csalásra is utalhat. A politikus jelentésében konkrét javaslatot tesz a hasonló visszaélések elkerülésére és kéri a földbérleti szerződéskötések azonnal leállítását, a már aláírtak felülvizsgálatát és egy új, tisztességes, átlátható pályázati rendszer kidolgozását.

Ángyán az oligarchákról, akik Budai szerint nincsenek

A volt vidékfejlesztési államtitkár a Hír24-nek korábban egyebek mellett arról beszélt, hogy jelenleg az uniós földtámogatási pénz megszerzése a legnagyobb üzlet, és a két eltérő politikai kötődésű kör egyaránt kap a tortából. Ángyán József szerint olykor összecsapnak jobbosok a balosokkal, de a végén kiegyeznek egymással. Ha ezek a gazdasági érdekcsoportok közvetlen politikairányító szerephez jutnak, annak a köz szempontjából katasztrofálisak lehetnek a következményei – figyelmeztetett a professzor. Ugyanakkor az Ángyán József helyére kinevezett Budai Gyula a minap azt állította, hogy „Magyarországon nem léteznek földoligarchiák”. A Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára azt ugyanakkor elismerte, hogy a magyar viszonyok között jelentősnek mondható birtoktestek viszont vannak. Budai az ellenzék által is vitatott földhaszonbérleti szerződésekről azt mondta, hogy a pályázatot úgy hirdették meg, hogy a szóban forgó területekre nagygazdaságok ne pályázhassanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik