Belföld

A Mal kitolná a vörös por megszüntetését

A cég szerint lehetetlen a hatósági határozatban megszabott öt napon belül megszüntetni a vörösiszap-tározók kiporzását, és fellebbezést nyújtottak be.

A Veszprémi Bányakapitányság május 21-én határozatban kötelezte az ajkai timföldgyárat arra, hogy öt napon belül szüntesse meg az üzemeltetésében álló vörösiszap-tározók kiporzását, amely megkeseríti a környéken lakók életét. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt szerint azonban a határidő teljesíthetetlen.

A Mal Zrt. vezérigazgatója, Bakonyi Zoltán az MTI-nek még hétfőn elmondta: nem áll rendelkezésre a hatóságok által engedélyezett és bevizsgált technológia az átszakadt X-es tározó lefedésére, azt még ki kell kísérletezni. A IX-es tározó előírások szerinti lefedésével 90 százalékban végeztek.

A cég végül pénteken fellebbezést nyújtott be a határozata ellen – közölte Káldi Zoltán bányakapitány. Elmondása szerint a Mal Zrt. egy további kérelmet is előterjesztett: ebben azt kezdeményezte, hogy hosszabbítsák meg a bányakapitányság korábbi, szintén a kiporzás megszüntetésére vonatkozó határozatának május 27-én, vasárnap lejáró határidejét.

A kérelmekről a bányafelügyelet döntést a jövő szerdai helyszíni ellenőrzést követően hoz, amely kiterjed a többi között a Mal Zrt.-nek a hatóság egyéb határozataiban előírt kötelezettségeinek ellenőrzésére is – írta Káldi Zoltán.

Illés Zoltán, környezetügyért felelős államtitkár szerdán azt közölte, hogy ha a Mal Zrt. nem tesz eleget a bányakapitányság felszólításának és nem akadályozza meg a vörösiszap-tározók kiporzását, akkor az állam végső esetben akár be is zárathatja az ajkai timföldgyárat.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A gátszakadást követően mintegy 300 hektár termőterületről kellett összegyűjteni a szennyezést, a kármentesítés 800 hektárt érintett. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt – az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik