Belföld

Öngólt lőtt Budai – Nincs filozófusügy

budai-gyula (budai gyula, kormánybiztos, )
budai-gyula (budai gyula, kormánybiztos, )

Bűncselekmény híján szüntették meg a nyomozásokat – írja a Népszava.

Megszüntették az összes, úgynevezett „filozófusüggyel” kapcsolatos gazdasági jellegű nyomozást – erősítette meg a lap értesülését a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. Nem találtak bűncselekményre utaló jelet, pedig csaknem másfél évig nyomoztak

Ez azt jelenti, hogy alaptalanul hozta hírbe a pályázatok miatt a legjelesebb filozófusokat az elszámoltatási kormánybiztos, aki korábban úgy ítélte meg a büntetőjogi felelősség “megállapítható” – emlékeztet a lap. Budai Gyula úgy vélte, több olyan külsős cég volt, amelyekhez “kiszervezték” a filozófiai tárgyú pályázatok megvalósítását, pedig – mint mondta – a filozófusok “munkaköri leírásához tartozott”, hogy részt vegyenek ezekben a projektekben.

A filozófusok “kriminalizálását” Heller Ágnes akkor “politikai funkciókkal” magyarázta. Az egyik legismertebb magyar gondolkodó a kritikai értelmiség, elsősorban a kritikus filozófusok megfélemlítéséről írt, akiket, ha nem hallgatnak el, “köztörvényes bűnözőkként” lehet kezelni.

A jobboldali sajtó – mintegy ráerősítve Budai vádjaira – 2010-11-ben cikksorozatot szentelt a témának. Egy időben már olyan méreteket öltött a filozófusok elleni sajtóhadjárat, hogy a külföldi felháborodás miatt – ezt már a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is szóvá tette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik