Belföld

A Leier vette meg a Schlichter villát – mi lesz az épület sorsa?

(47).jpg ()
(47).jpg ()

A vidéki pályaudvarnál álló, több mint 100 éves jellegzetes épület, a Schlichter villa 240 millió forintért kelt el. Vajon mi a terve Leieréknek az ingatlannal?

A beruházás költségeire vonatkozó kérdés kapcsán úgy nyilatkozott: még nem kapták birtokba az épületet, így nem tudták pontosan felmérni annak állapotát, de a megvásárlásra fordított forrásokkal együtt biztosan egymilliárd forint felett lesz a végösszeg.

Az eseményen elhangzott: a társaság 240 millió forintért vásárolta meg a vasútállomás és a buszpályaudvar, valamint a Leier City Center irodakomplexum közvetlen szomszédságában álló, romos Schlichter-villát. A jövő év végére műemléki védettségének megfelelően felújítják – bank- vagy cégszékháznak alkalmassá téve – az épületet, amelyet semmiképpen nem kívánnak eladni.

Sági Géza, a korábbi tulajdonos, a városi vagyonkezelő Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója az eseményen elmondta: korábban 300 millió forintért hirdették meg a háromezer négyzetméteres telken álló, mintegy 250 négyzetméteres, a 19. század végén épült villát, amelyhez mintegy 300 négyzetméternyi melléképület is tartozik.

Miután nem találtak vevőt a házra, több körben tárgyaltak a Leierrel, amely végül 100 millió forintot készpénzben fizet, 140 millióért pedig saját építőanyagait adja, a listaárnál harminc százalékkal olcsóbban – tette hozzá.

Tizenhét milliárd forint feletti forgalommal zárta a tavalyi évet a Leier Hungaria Kft.; ez közel egymilliárd forinttal haladja meg a tervezettet és másfél milliárd forinttal magasabb a 2010. évi adatnál. A társaság korábbi közlése szerint a 2011. évi jó teljesítményben szerepet játszott a forint gyengülése, ez azonban a mérleg másik oldalán is jelentkezik, hiszen megdrágítja a társaság euróban felvett hiteleit.

A Leier cégcsoport – korábbi közlésük szerint – hat országban van jelen, a tavalyi árbevétele 200 millió euró volt, ebből 84 millió jutott Magyarországra, de ez utóbbi csak az itt előállított és eladott építőanyagokat jelenti. További mintegy 20 millió euró építőanyagot – betonterméket, téglát és cserepet – exportáltak a magyar cégek.

A Leier csoport eddig 230 millió eurót fektetett be Magyarországon, a legutóbbi győri fejlesztés piaca azonban nagyrészt
Pozsony környéke lesz – mondta a tulajdonos. Az alkalmazottak száma 1300 fő. A magyar gyártókapacitás kihasználása jelenleg 60 százalékos, így a csoport érdekelt a lakásépítés fellendítésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik