Belföld

Hende: törvénysértő volt a tömegoszlató fegyverek átadása a rendőrségnek

A honvédelmi miniszter a Hír Tv Rájátszás című műsorában beszélt erről.

Kapcsolódó cikkek

Nagyon súlyos törvénysértésnek nevezte Hende Csaba honvédelmi miniszter, hogy 2006 őszén különböző tömegoszlató fegyvereket adott át a honvédség a rendőrségnek. A tárcavezető erről szerdán a Hír Tv Rájátszás című műsorában beszélt.

Hende Csaba felidézte: Juhász Ferenc MSZP-s országgyűlési képviselő, egykori honvédelmi miniszter írásbeli kérdése után indította meg a vizsgálatot, hogy kiderüljön, miként adhatott át a honvédség tömegoszlató fegyvereket 2006 őszén a rendőrségnek.

A vizsgálattal megbízott szakértők elvégezték a munkájukat, a megállapításaikat jövő héten hozzák nyilvánosságra – fűzte hozzá. “Arra a kérdésre, hogy adott-e fegyvereket a honvédség a rendőrségnek, azt kell mondanom, hogy igen; ha azt kérdezi, hogy ezt jogszerűen tette-e, azt kell mondanom, hogy nem” – mondta Hende Csaba. Mint hangsúlyozta: a törvény, a fegyverek átadását, semmilyen körülmények között, senkinek az engedélyével nem teszi lehetővé.

Az ügy nyilvánosságra kerülése után – múlt szerdán – az MSZP az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta: a rendőrség egy még 2003-ban kötött együttműködési szerződés alapján kapott lőszereket – és nem fegyvert – a honvédségtől. Hende Csaba a műsorban erre reagálva elmondta: az említett szerződés nem teszi lehetővé, hogy bármilyen fegyvert, lőszert vagy gránátot átadjanak a rendőrségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik