Belföld

Jelzésértékű bokréta: néhány hónap és kész a Petz

Bő fél év múlva elkészülhet a győri kórház giga beruházása. Ezt jelzi a szerdai bokrétaünnep is, mely nemcsak az építők ünnepe, hanem az egész intézményé is, hiszen a Petz története legnagyobb fejlesztését hajtja végre.

Nemrégiben az Audi Hungária Motor Kft. 900 millió eurós beruházásának bokrétaünnepéről adtunk hírt, most pedig itt egy újabb, Győr számára is jelentős, 11,3 milliárd forint értékű fejlesztés bokrétázása, mégpedig a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházé. Az intézmény 2009-ben írta alá története legnagyobb értékű támogatási szerződését, melyet 2011-ben a tényleges munkálatok görgettek tovább az egészségügyi fejlesztés rögös útján. A munkálatok első eredményei között meg kell említeni a helikopter-leszállót, a B épület részleges rekonstrukcióját és nem utolsó sorban az új hotelépület kialakítását, amelyet csak szuperszárnyként emlegetnek a győriek. Ennek, a ma még csak óriási betontömbnek a tetejére került fel május 23-án a bokréta, mely azt jelzi, hogy a kivitelezők elérték a beruházás legmagasabb pontját.

A számok önmagukért beszélnek

Csak néhány érdekes adat, amit a „H” alakú épületről tudni kell: területéről 10 ezer tonnányi bontási törmeléket szállítottak el, majd 30 ezer köbméter földkiemelést végeztek a szakemberek, hogy aztán helyére kerüljön a 15 ezer köbméternyi beton, a hozzá tartozó 2000 tonna betonacéllal megerősítve. „A számok önmagukért beszélnek” – hangzott el a Petz-projekt szerdai bokrétaünnepén, ahol Vermesy Sándor, a Strabag Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a számok mellett még érdekesebb, ha az ember az elkészült épület tömegét és minőségét is szemügyre veszi. A kivitelezők képviselője a Győr24-nek azt is elárulta, hogy volt néhány technikai elvárás, amivel szembe kellett nézniük az építkezés során. „Egy kórház mindig különleges feladatokat állít az építők elé, az eddig eltelt időszakban egy ilyen specifikus kihívással kellett megbirkóznunk, ez pedig az onkológiai sugárkezelések leendő helyszínének a sugárvédelme volt, ami különleges vastagságú falakat, födémeket, sugárelnyelő acéllemezek beépítését tette szükségessé. Ehhez részletes technológiai utasítások kidolgozása és pontos betartása szükséges” – tette hozzá Vermesy Sándor.

Előremutató jövő

A szuperszárnyban nemcsak az onkológiai centrum kap helyet, hanem a sürgősségi betegellátás is, mely mostanáig hiányzó elem volt a Petzben. A 26 ezer négyzetméteres új terület tehát, mindenképpen előremutató jövőt jósol az intézmény életébe. Az ünnepségen Dr. Tamás László János, elmondta, hogy nem lehet elég hálás azért, hogy megvalósulhat ez a fejlesztés. „Minden nap az kavarog a fejembe, amitől a kezdetek óta félünk, hogy nehézségek lesznek az építkezés és a gyógyítás egy helyen történő lebonyolításával. Ez szerencsére nem következett be. A betegeink, a dolgozóink, az orvosaink és a látogatóink türelmesek, mert mindegyikük tudja, hogy miért kell most türelmesnek lenniük. Emellett az is többször megfordult a fejembe, hogy milyen csodálatos lesz majd itt dolgozni, és még akár betegnek is lenni, de én azért mindenkit arra buzdítok, hogy maradjon inkább egészséges” – mesélte a Győr24-nek a projekt pozitív eredményeit a főigazgató főorvos, majd hozzátette: „Abban is reménykedem, hogy minden szakmai elképzelésünk megvalósul ebben az épületrendszerben, és remélem, hogy itt mindenből minden lesz, és minden úgy fog megvalósulni ahogy azt elterveztük.

A bokrétaünnep nemcsak az építők dicsősége, hanem egy új fejezet kezdete is, ami az utolsó állomását jelzi a projektnek, hiszen bő fél év múlva már kulcsrakészen várja a giga-kórház a leendő betegeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik