Belföld

Leállították a botrányos krematóriumépítést

A falu lakossága már korábban tiltakozott, a beruházó ugyanis pár száz méterre a lakóházaktól, Királyszentistván közparkja és egy játszótér mellé akar halotthamvasztót építeni.

Két hónapja áll a krematórium építése a Veszprém megyei Királyszentistvánon – írta keddi számában a Magyar Hírlap, amely emlékeztetett: a beruházás nagy port kavart a településen.

A polgármester és a falu lakossága minden létező fórumon tiltakozott, ugyanis a beruházó pár száz méterre a lakóházaktól, Királyszentistván közparkja és egy játszótér mellé akar halotthamvasztót építeni.

A Belügyminisztérium készített egy rendelettervezetet, amely módosítaná a temetőkről és a temetkezésről szóló törvényt. A módosítás értelmében, amely szeptembertől lenne hatályos, “temető területén kívül, fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi intézmény, szanatórium, szociális ellátó intézmény, lakó- és szállásépület, üdülő, oktatási, nevelési és kulturális intézmény, vendéglátóhely, vendéglátóüzlet ingatlanától számított ezerméteres távolságon belül hamvasztóüzem nem üzemeltethető”.

Az építéshez pályázati forrást elnyert CoreComm SI Kft. ügyvezetője, Horváth Balázs megerősítette, valóban áll az építkezés, mert új kivitelezőt keresnek. Hozzátette, bíznak abban, hogy a jogalkotók átgondolják majd a tervezetet, és egy érvényes építési engedéllyel létesített krematóriumot nem fognak ellehetetleníteni, s a működésre is kiadják majd az engedélyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik