Belföld

Olasz helikopterek pörgethetik fel a honvédséget

Intenzív tárgyalásokat folytatnak a honvédelmi tárca szakemberei a Magyar Honvédség rendszerében lévő orosz helikoptereinek felújításáról, használt amerikai helikopterek átvételéről, illetve új, korszerű gépek megvásárlásáról - írja a Magyar Nemzet.

A lap pontosan meg nem nevezett forrásból származó értesülése szerint a kormány lemondhat az Egyesült Államok hadserege által kiszuperált, harminc UH-N1 típusú helikopter átvételéről, mert ezek szállítása, alkatrészellátása, a kiképzés és a rendszerbe állítás mintegy 350 millió dollárba kerül. Ezért az összegért akár új katonai helikoptereket is beszerezhetnek a honvédségnek.

A Magyar Nemzet információi szerint ha a kormány új helikopterek vásárlása mellett dönt, az olasz Finmeccanica csoport tulajdonában lévő AugustaWestland ajánlata lehet a befutó, mert húsz, teljesen új, korszerű AW-139-es katonai helikoptert értékesítenének Magyarországnak a használt amerikai forgószárnyasok áráért.

Az olaszok ráadásul hajlanak a fizetési moratóriumra is, ami azt jelenti, hogy évekig egy fillért sem kellene fizetni a légi járművekért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik