Belföld

Folytatódik a hajsza a milliárdokért

11, 36, 43, 63, 66 – ezt az öt számot kellett volna megjelölni a szelvényen ahhoz, hogy telitalálatot érjen el valaki, ez azonban senkinek sem sikerült. A 4 találatos szelvényekre 1.127.870 forintot, a 3-asokra 15.270, a kettesekre 1.205 forintot fizetnek. A jövő héten 3 milliárd 545 millió forintért indulnak harcba a fogadók.

Hoppá!

A fortunaweb.hu szerkesztősége összegyűjtötte, melyek lehetnek a legbosszantóbb esetek, amelyek egy lottóötös megnyerése esetén megtörténhetnek velünk. Egyúttal végigvesszük azt is, hogy ilyenkor miként és mennyire tudjuk menteni az adott helyzetet.

Az egyik leggyakoribb történet: csak azt hisszük, hogy nyertünk.  A párunk ugyanis – akit megkértünk – éppen akkor felejtette el feladni az állandó számainkkal kitöltött szelvényünket, amikor azokat végre kihúzták. Ez bizony elég idegesítő helyzet, de ilyenkor sokat nem tehetünk, legfeljebb gyorsan elválunk… Egészségünk érdekében viszont az a legjobb, ha minél hamarabb fátylat borítunk az egészre, és nem gyötörjük magunkat tovább. Ellenben megnyugtató tény, hogy ennek elég kicsi, egy számkombináció esetén csupán 1 a közel 44 millióhoz az esélye, másfelől vannak még is ennél idegölőbb szituációk.


Illusztráció: Hír24

Az egyik ilyen például az, ha elveszítjük, vagy valahol elkeverjük a nyerő tikettünket. Ebben az esetben a sorsolást követően 90 napunk van arra, hogy valahonnan előássuk a szelvényt, majd be is mutassuk a lottótársaságnak. Ha addig sem sikerül megtalálnunk, keresztet vethetünk a nyereményre, s elbúcsúzhatunk a „dolce vita” mámorító érzésétől.

Példás nagyvonalúság

Bármilyen hihetetlen, de ez nem mindenhol van így. Az angol Camelot lottótársaság például a annak a nyugdíjas hölgynek is kifizette a nyereményt, akinek a férje kidobta a nyertes szelvényét. A cégnél 30 napon belül kellett benyújtania a nyereményigénylését, majd a lottóárusító üzlet biztonsági kameráinak felvételeit megtekintve ellenőrizték, valóban vett-e ott lottót, és hogy a nyertes számsor szerepelt-e az üzlet elektronikus lottóárusító rendszerének nyilvántartásában. Mivel mindez igazolta a nyereményigénylő állításait, és 180 napon belül senki más nem jelentkezett a nyertes szelvénnyel a kezében, így kicsengették neki a fontmilliókat.

Itthon a részvételi szabályzat szerint ilyesmire nincs lehetőség. De többek között azért sem, mert nincsenek minden értékesítőhelyen kamerák, s azok amúgy is inkább a bűnmegelőzést szolgálják. A felvételeket sem szuperbiztos körülmények között tárolják, és nem is őrzik meg őket túl hosszú ideig.

Nem hiányzik egymilliárd forint?

Ugyancsak megtörténhet, hogy egyszerűen elfeledkezünk a szelvényünkről, vagy annak ellenőrzéséről. Ennek kapcsán érdemes elmondanunk, hogy a Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint tavaly összesen 1,1 milliárd forintnyi nyereményt nem vettek fel a játékosok. Általában a kisebb összegeket felejtik el felvenni az emberek, de pár éve az is előfordult, hogy egy 430 milliós ötösért nem jelentkezett a szelvény gazdája.

Aztán az is megeshet velünk, hogy felületesen ellenőrizzük a szelvényünket, valamit elnézünk rajta, és összetépjük, mert azt hisszük, nem nyertes. Ha később rájövünk, hogy hibáztunk, mert mégis ezreket, milliókat, esetleg milliárdokat ér, akkor irány a szemeteskosár, majd jöhet egy kis puzzle-zés. A részvételi szabályzat ugyanis kimondja, hogy a lottójáték szervezője csakis abban az esetben köteles kifizetni a nyereményt, ha egyértelműen igazolni tudjuk az arra való jogosultságunkat. Magyarul: össze tudjuk úgy ragasztani a vásárláskor kapott eredeti  szelvény – hivatalos nevén átvételi igazolás – cafatjait úgy, hogy abból egyértelműen kivehető annak 01-gyel kezdődő azonosító száma.

Bámulatos, hol tart már a tudomány…

Egyszerűbb a helyzet, ha valamilyen modernebb, például telefonos, internetes, SMS-es, vagy ATM-es játékmódban lottóztunk. Ebben az esetben a rendszerben akár nevesítve is nyoma maradhat a fogadásunknak, egyébként pedig az adott játékot tartalmazó, kódazonosítású technikai sorsjegyhez tartozó nagynyeremény-kód megadása mellett nyújthatunk be nyereményigénylést. Az említett játékmódokat azért is érdemes választanunk, mert ezekben az esetben SMS-ben vagy e-mailben értesítést kapunk arról, hogy nyertünk, sőt, nagynyeremény esetében ezt többször is megteszi a Szerencsejáték Zrt.

Előfordulhat az is, hogy megvan ugyan a nyertes szelvényünk, de az elázik az esőben, véletlenül kimossuk, esetleg ráborítjuk a sört, egyszóval valamilyen módon megsérül. Itt minden attól függ, mennyire azonosítható be az átvételi elismervény. A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint ilyenkor szükség esetén még igazságügyi okmányszakértő is megvizsgálja a szelvényt. A részvételi szabályzat úgy szól, hogy az olyan átvételi igazolást, amely annyira sérült, hogy valódisága, illetve ismertetőjegyei kétséget kizáróan nem állapíthatók meg, megsemmisültnek kell tekinteni, így arra nyeremény-kifizetés nem teljesíthető. Fontos ugyanis tudni, hogy a szelvény megőrzése és gondos kezelése a játékosok felelőssége.

Amennyiben még több furcsa esetre kíváncsi kattintson ide.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik