Belföld

Médiaguru lesz a tőzsdecápából

A világ egyik leggazdagabb embere, Warren Buffet most a sajtóba fektet. Az üzletember az elmúlt 60 évben többnyire helyesen tippelte meg, mibe érdemes pénzt pumpálni.

142 millió dollárért többségi részvényes lesz a richmondi székhelyű Media Generalban Warren Buffett befektető vállalata, a Berkshire Hathaway.

A tőzsdemágnásnak ezzel együtt Amerika-szerte összesen 63 újság – köztük 25 napilap – lesz a kezében és az Egyesült Államok egyik legnagyobb kiadója lesz.

A most a Buffett tulajdonába kerülő lapok közül a legnagyobb a 114 ezer előfizetővel rendelkező Richmond Times-Dispatch. A milliárdos napilapjait egy átlagos hétköznapon 800 ezer példányban fogják nyomni.

A Berkshire-nek eddig is voltak sajtóérdekeltségei: a vállalt birtokolja a Buffalo Newst, az Omaha World-Heraldot, és részesedéssel rendelkezik a The Washington Post kiadójában, valamint az ugyancsak újságkiadással foglalkozó Lee Enterprisesban is.

A lapok eladása után a Media General alapvetően televíziós társaság lesz, amely az NBC több leányvállalatát irányítja. A tévé sem ismeretlen terep a befektető számára: Buffett a nyolcvanas években segített a Capital Citiesnek az ABC felvásárlásában, és évekig az egyik főrészvényese maradt annak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik