Belföld

Lakáspénzükről faggattuk a képviselőket

Szerettük volna megtudni, mit szólnak a lakhatási támogatás új szabályozásához. Mindössze ketten válaszoltak a kérdéseinkre.

A nemrég elfogadott, és 2014 szeptember elsején hatályba lépő Országgyűlésről szóló törvény szerint akár 187 500 forintot is kaphatnak lakásbérlésre a jövőben azok az országgyűlési képviselők, akik nem rendelkeznek saját vagy közeli hozzátartozó tulajdonában lévő budapesti ingatlannal. A politikusok az eddigi 116 ezer forint helyett költhetnek majd több mint 70 ezer forinttal többet lakásbérlésre. A szabályok szerint saját vagyonnyilatkozatuk mellé egyébként kötelesek csatolni a velük közös háztartásban élő házas- vagy élettársuk, valamint gyermekük vagyonnyilatkozatát is.

A törvény kapcsán azoknak a 20-30 év közötti politikusoknak tettük fel kérdéseinket, akik saját budapesti lakóingatlan híján, továbbra is jogosultak lesznek a lakásbérleti támogatás igénybevételére, amennyiben 2014-ben újraválasztják őket. A nyolc képviselő – Ágh Péter (Fidesz), Bana Tibor (Jobbik), Dorosz Dávid (LMP), Farkas Gergely (Jobbik), Mihalovics Péter (Fidesz), Németh Zsolt (Jobbik) és Vágó Gábor (LMP) – közül csupán a jobbikosok, Bana Tibor és Farkas Gergely, válaszoltak.

Szerintük az Országgyűlés Hivatalának feladata lesz az esetleges visszaélések megakadályozása, emellett felajánlották, hogy amennyiben kérjük, számlát és bérleti szerződést küldenek nekünk jelenlegi bérleményükről. Arra a kérdésre, hogy nagyságrendileg hány képviselőt fog érinteni a változás, és mennyivel csökken a támogatásra jogosultak köre, nem tudtak választ adni információ hiányában. Levelükben azt írták: remélik, a régi rendszer megszűnik, és az átláthatóság érdekében hatékony, érdemi intézkedések történnek majd.

Korábban kiderült, az Országgyűlés Hivatala ellenőrzés nélkül, automatikusan utalta az igényelt összeget több képviselőnek, ezért felvettük a kapcsolatot az ottani illetékesekkel is. Kérdéseinket a Gazdasági Főigazgatósághoz továbbították, mert tájékoztatásuk szerint a pontos keretszámokról és az ellenőrzésekről érdemi választ csak onnan nyújthatnak.

Végül az Országgyűlés Sajtószolgálata a jelenleg hatályos, Az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló 1990. évi LVI. törvény részletével reagált levelünkre. E szerint a mostani szabályozás kimondja, hogy a havi alapdíj 50 százalékával megegyező összegű lakhatási támogatásra jogosult a Budapesten lakóhellyel nem rendelkező képviselő, valamit az, akinek lakóhelye nyilatkozata szerint nem egyéni választókerületben vagy abban a megyében van, ahol a területi listán megválasztották. Megjegyezték, hogy a képviselők lakhatására vonatkozó szabályok 2014-ben változnak, így továbbra is a vagyonnyilatkozat alapján folyik majd az ellenőrzés.

Szerettük volna azt is megtudni, jelenleg pontosan hány parlamenti politikusnak jár lakástámogatás, de erre a kérdésünkre nem kaptunk választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik