Belföld

Kiszűrte a NAV a céglovagokat

Az év első négy hónapjában 14 757 társaság esett át az adószám kiadása előtti adóhatósági ellenőrzésen, közülük 440 fiktív cég akadt fenn a rostán, esetükben megtagadták az adószám kiadását - közölte a feketelista.hu portál csütörtökön.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében az internetes portál emlékeztet arra, hogy ez évtől az adóhatóság az adószám kiadását megelőzően megvizsgálja a cégalapítókat, ezzel is igyekeznek kizárni az üzleti életből az úgynevezett „céglovagokat”, akik kizárólag pénzcsapolás céljából alapítanak cégeket.

A fektetelista.hu adatai szerint az utóbbi két évben megnőtt az adószám-felfüggesztések száma is. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elmúlt két év alatt csaknem 110 ezer esetben élt az adófelfüggesztés szankcióval.

A tendenciát figyelembe véve arra lehetett számítani, hogy a hatósági szigorítások, ellenőrzések miatt az idén tovább növekszik az adószámot elvesztő cégek tábora, ezzel szemben az idén – januártól áprilisig – mindössze 767 cég adószámát függesztették fel. A múlt év első négy hónapja alatt csaknem 23 ezer cég adószámát vették el – mutatott rá a feketelista.hu

A jelentős változás a portál szerint azzal magyarázható, hogy az idén alaposan módosultak az adószám-felfüggesztés törvényi feltételei és körülményei. Az adószám felfüggesztés előtt fel kell szólitani a céget a kötelezettség teljesítésének pótlására. A beszámoló közzétételének elmulasztása esetén nem az adószám felfüggesztése a szankció, hanem az adószám törlése. Erre viszont csak két eredménytelen felszólítás után kerülhet sor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik