Belföld

Nem biztos, hogy “fajtatiszta” a jobbikos

A génkutatással foglalkozó cég elismeri, hogy ők készítették a jobbikos képviselőjelölt génvizsgálatát, aki fajtisztaságát akarta bizonyítani a választók számára. Az eredmény nem százszálékos.

Elismeri a vizsgálat elvégzését közleményében az a cég, amelynek vizsgálatával egy Zala megyei jobbikos politikus kívánta alátámasztani faji tisztaságát a választói számára. A Nagy Gén Diagnosztikai és Kutatási Kft. nyilatkozatában elutasít mindenféle megkülönböztetést és azzal érvel, hogy a génvizsgálatot „egyes személyek tévesen, és rossz szándékkal használnak fel”.

Arról nem számol be a közlemény, hogy az interneten terjedő vizsgálati igazolást valóban a cég állította-e ki. Azt viszont fontosnak tartják megemlíteni, hogy az efféle vizsgálatok célja, hogy „betegségek hajlamosító tényezőit állapítsa meg, és ezen felül családfa vizsgálatra is alkalmas, mert az egyes népcsoportokra jellemző genetikai mintázat egyre jobban ismert a tudomány számára”. Az igazoláson szereplő ’genetikai vizsgálat eredménye’ pont viszont semmi egyébről nem számol be, mint hogy a vizsgálat alanya nem rendelkezik roma és zsidó népcsoportra jellemző genetikai génváltozatokkal. A közlemény szerint az összegzés helyes értelmezéséhez „további tanácsadás (konzultáció) szükséges”.

A cég idézi a Benedek Tibor melletti cégtulajdonost és ügyvezetőt, Dr. Nagy Zsoltot, aki elnézést kér azért, hogy a leletben nem fogalmaztak precízebben, hiszen azzal elkerülhették volna, hogy az illető tévesen használja a genetikai szakértő leletét. Hozzáteszik, mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez a jövőben ne fordulhasson elő.

Talán rossz hír lehet a jobbikos képviselő számára, hogy 100 százalékos bizonyossággal így sem zárhatja ki ősei közül sem a sémitákat, sem a romákat, domáriakat, szintiket, hiszen a vizsgálat csak annyit állít, hogy génállománya nem mutat hasonlóságot az előbb említett népek génváltozataival.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik