Belföld vélemény

Le lehet szarozni a magyar bort

A magyar bíróságok is elfogadták, hogy elmondhatjuk a véleményünket egy termékről. Még akkor is, ha azt gondoljuk, hogy az „szar”.

Felmentette Uj Pétert a Kúria, megállapítva, hogy az újságíró nem követett el bűncselekményt, amikor egy mára már híressé vált 2008-as írásában azt mondta, hogy a Tokaj Kereskedőház olcsó bora szar – közölte a TASZ. A Népszabadságban megjelent cikk miatt az állami tulajdonú cég feljelentette Uj Pétert, akit első fokon rágalmazás, majd másodfokon becsületsértés miatt találtak bűnösnek, és ezt a Legfelsőbb Bíróság is helyben hagyta.

Az ítélet miatt a TASZ az ügyet a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elé vitte, azzal az indokkal, hogy véleményét, és stílusát bárki szabadon választhatja meg. Egy újságíró is. Különösen akkor, ha véleménye közügy, mint például amikor egy államilag finanszírozott kereskedőház termékéről és tevékenységéről szól.

A strasbourgi bíróság 2011 nyarán hozott ítéletében kimondta, hogy mivel a jogi személyeknek nem is létezhet becsületük, ebben az értelmezésben becsületsértés nem is valósulhatott meg. Az indoklás szerint egy gazdasági vállalkozásnak nincs becsülete, csak legitim gazdasági érdekei.  Az európai bíróság kimondta azt is, hogy egy szólás stílusát az újságíró maga választhatja meg, az a kommunikáció része, és annak tartalmával együtt védelem alatt áll.

A Kúria a strasbourgi döntés következményeként folytatta le a felülvizsgálati eljárást, megváltoztatta a korábbi ítéleteket, és bűncselekmény hiányában felmentette Uj Pétert – közölte a TASZ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik