Belföld

Cenzúra vagy cégmentés? – 3. rész

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója "Facebook-szabályzatot" alkotott. A Társaság a Szabadságjogokért a mentődolgozók megfélemlítését emlegeti.

Mint korábban megírtuk, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója utasítást adott ki a közösségi média használatáról. A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége az alkotmányos jogok súlyos megsértését emlegeti. Előző részünkben a téma jogi szakértője úgy vélte: a közösségi oldalakon személyes profillal jelen lévő munkavállalónak olyannyira behatárolt a véleménynyilvánítási szabadsága, hogy akár kártérítési felelősséggel is tartozhat érte, sőt fel is mondhatnak neki.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő és jogfejlesztő civil szervezet szerint összeegyeztethetetlen az alkotmányos alapjogokkal a főigazgatói levél. „Jelenleg még törvénysértő, hiszen a munkahelyen kívül és a munkaidőn túl nem lehet ellenőrizni a munkavállaló magánéletét. Azonban a július elsejével hatályba lépő új Munka Törvénykönyve szerint jogi értelemben megállná a helyét. Az új szabályozás ugyanis sokkal szélesebb körben ad majd törvényi felhatalmazást arra, hogy ellenőrizzék a munkavállalókat és csorbítsák szabadságjogaikat” – közölte lapunkkal Hüttl Tivadar, a TASZ adatvédelmi és információszabadság programvezetője.

Hozzájárult, vagy sem?

„A munkahely adatvédelmi konfliktusok gócpontja, hiszen szükségszerűen a munkahelyen is élünk magánéletet. Ennek ellenére a munkahelyi adatvédelem törvényi szinten jelenleg nincsen kellőképpen szabályozva. Nem vitatható, hogy a munkaviszonyon alapuló munkavégzési kötelezettség ellenőrzése megilleti a munkaadót. Az viszont biztos, hogy arra nem lehet senkit sem kötelezni, hogy random módon írja be a jelszavát az egyik munkahelyi gépen és mutassa meg a képeit. Éppen ezért az egésznek a kulcsa az önkéntesség vizsgálata. Vagyis, hogy a munkavállaló hozzájárult-e ahhoz, hogy megtekintsék a személyes adatait. Az OMSZ-dokumentum jogkövetkezményekről szóló része ezt az önkéntességet egyértelműen kizárja. Ebben az esetben fel sem merülhet jóváhagyás, hiszen szankciókkal megfélemlíti a munkavállalókat” – magyarázta a programvezető.

Hüttl Tivadar – hasonlóan a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségéhez – úgy véli, semmi nem indokolta az OMSZ saját szabályozását, hiszen az adatvédelmi törvény, illetve a Polgári Törvénykönyv eddig is biztosította a jogsértések elleni fellépést és a jogkövetkezményeket.

„Az állandó megfigyeltetés alkotmányellenesen beszűkíti a személyiség szabad kibontakoztatásához való jogot, az önrendelkezés szabadságához való jogot, az általános cselekvési szabadságot” – hívja fel a figyelmet a TASZ szakértője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik