Belföld

Már mobilegyenleggel is fizethetjük a vonatjegyet

Nemcsak bankkártyával lehet az interneten lefoglalt vasúti menetjegyet kifizetni, hanem a mobiltelefonnal is. Sokan ugyanis ódzkodtak az internetes fizetéstől. A MÁV szerint a módszerrel tovább csökkennek a sorok a jegypénztáraknál. Megkérdeztük ugyanakkor: ilyen léptekkel haladva szükség lesz pénztáros személyzetre a jövőben?

A MÁV-START Zrt. még 2008-ban indította el az internetes jegyvásálást, amellyel a pénztárak előtti sorban állást elkerülve, otthonról is megválthatók a vasúti menetjegyek. A rendszerben vásárlók tavaly november óta már nemcsak az állomásokon található jegykiadó automatáknál, hanem bárhol – akár otthon is – ki tudják nyomtatni a menetjegyeket. Az internetes vasúti menetjegyváltás lehetőségével eddig több mint 1,2 milliószor éltek az utazók, a szolgáltatást évről évre egyre többen választják – írta tájékoztatójában a társaság a Győr24-nek.

Legfrissebb újdonság, hogy május 10-től már azok az utasok is tudnak helyjegyet/pótjegyet, élőállat és kerékpárjegyet online vásárolni, akik idegenkednek az internetes bankkártyás fizetéstől. Ezentúl a mobiltelefonunk egyenlegére is terhelhető a menetjegyek ára.


Kérdésünkre, hogy a modern jegyvásárlási lehetőségek veszélyeztetik-e a jegypénztárakban dolgozók munkahelyét, a vasúttársaság közölte: „mindenképpen szükség van a jegypénztárakra és az ott dolgozó kollégák munkájára is. Az internetes és a mobilos jegyvásárlás ugyan egyre népszerűbb, ennek ellenére még rengetegen választják a hagyományos pénztárakat.

A vasúttársaság hozzátette: az így megváltott menetjegy nem drágább, csak a jóváhagyó sms díját kell kifizetni a díjcsomag alapján. A mobiltelefonos jegyvásárlás egyébként a nap 24 órájában elvégezhető, a tranzakciók alsó határa 130, a felső korlát pedig 7.500 forint. Kedvezményes menetjegyek értékesítése ezen a csatornán nem lehetséges, egyelőre kizárólag teljes árú jegyek vásárlása megengedett. A menetjegyeket a MÁV-START Zrt. honlapjára (www.mav-start.hu) bejelentkezve lehet megrendelni, majd a mobilegyenleges fizetés választása után kell megadni a telefonszámot, aminek a terhére történik a vásárlás.

A szolgáltatás mindhárom mobilhálózatból, azaz a Telenor, a T-Mobile és a Vodafone ügyfelek számára is elérhető. A folyamat során az ügyfél egy SMS-t kap, amelyben a szándékát három percen belül meg kell erősítenie. A vásárlás után a vasúttársaság SMS-ben küldi el az ügyfél által megadott számra a jegy átvételéhez szükséges tízjegyű kódot. Ezt az ország negyven vasútállomásán (a legnagyobb forgalmú vasútállomásokon, az IC megállóhelyeken és a turisztikailag fontos állomásokon) található internetes jegykiadó automaták bármelyikébe be lehet ütni, és a jegyet ily módon kinyomtatni a vonat indulása előtt bármikor.

Bővebb információk itt találhatók.

Ajánlott videó