Belföld

Füldugót kapnak a metrózók

Előrejelzések szerint 50 éves korára a mai fiatalok egyharmadának lesz szüksége hallókészülékre. Képzőművészek fogtak össze egy jó ügyért.

500 pár füldugót oszt ki pénteken fél háromtól a Hallásvilága nonprofit szervezet a Blaha Lujza téri metrónál. Az esemény során egy csendeskabint is kihelyeznek a megállóba, hogy így hívják fel a figyelmet a környezeti zajhatásokra és azok káros hatásaira. A csendeskabint Aknay János Kossuth-díjas festő dekorálta, és azt május 24-ig szabadon kipróbálhatják a járókelők.

Pénteken emellett a Szomszédnéni Produkciós Iroda elnevezésű humortársulat egy pantomimmal kervert commedyvel is szórakoztatja a metróra várókat.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Hallásvilága április 24-én, „Voltál ma már csendben?” címmel rendhagyó kampánysorozatot indított. Neves képzőművészek által kifestett kabinokat helyeznek el Budapest különböző részein, amelyekben a járókelők három héten át eltölthetik napi csendes perceiket. A kabinok május 26-án visszakerülnek a Millenáris parkba, ahol egy nagy, ingyenes zenés zárórendezvényen felajánlják a hátrányos helyzetű térségek kórházainak.

2025-re minden negyedik embernek gond lesz a hallásával

A világon több száz millió ember él úgy, hogy nem vagy csak nagyon gyengén hallja a körülötte zajló életet, a mindennapok hangjait. Orvosok és az elektronikai ipar szakemberei egyaránt állítják, ez a szám a közeljövőben megsokszorozódik: 2050-re minden ötödik ember valamilyen hallásproblémával küzd majd. Mindez jelentős részben a munka vagy a hobbi, a napi életvitel során – gyakran helytelenül – használt eszközök miatt alakul ki.

Az elmúlt tíz évben Amerikában a halláskárosodott tinédzserek száma 30 százalékkal emelkedett, és ebben nagy szerepük van az mp3-lejátszóknak, Európában pedig 2025-re minden 4. ember lehet érintett – azaz körülbelül 100 millió embert prognosztizálnak, hogy olyan fokú halláskárosodásuk lesz, amelyen csak valamilyen eszközzel lehet segíteni.

Magyarországon jelenleg a lakosság legalább 10 százaléka küzd hallásproblémákkal. Zömében az idős korosztály tagjai, ám az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, az érintettek körében egyre több a fiatal – elsősorban a túlzott hangerővel hallgatott zene miatt. Ezek az adatok a közeljövőben várhatóan tovább romlanak majd – a legpesszimistább előrejelzések szerint 50 éves korára a mai fiatalok egyharmadának lesz szüksége hallókészülékre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik