Belföld

Legyen Ángyán József az államfő!

Teljesen vegyes politikai összetételű közönség tüntetett Ángyán József lemondott vidékfejlesztési államtitkár mellett. Novák Előd és egy ördögbot is jelen volt.

60-70 demonstráló részvételével zajlott csütörtök délután az Ángyán József, volt vidékfejlesztési államtitkár melletti szimpátiatüntetés. A tüntetésen résztvevő közönség meglehetősen tarka volt. Novák Elődtől két méterre egy Lehet Más kitűzős fiatal hölgy állt, bár az agrárbeállítottságú zöldpárti raszták a tömeg árpádsávoszászlós frakciójával átellenben foglaltak árnyékot. A tüntetés közepén még egy ördögbotot cipelő úriember is befutott. Hasonló széleskörű politikai konszenzust élvező kezdeményezésről a témában már korábban is beszámoltunk.

A zöldbárók és az oligarchák ellen felszólaló Ángyán melletti tüntetésen az elsődleges téma a magyar föld és annak tulajdonlása, az állami földek bérleti jogára kiírt pályázatok és a kormány által meghirdetett Nemzeti Vidékstratégia állt.

A felszólalók között akadt, aki a nagy, kontinensek közötti termékkereskedelem bukását jósolta meg a magas üzemanyagárakra hivatkozva, hozzátéve, minek nekünk argentin cseresznye télen, elég a magyar nyáron, illetve, hogy a belső termelés, a kis gazdaságok eltartják az országot. Amikor elhangzott, hogy a föld a vidéki magyar emberek tulajdona kell, hogy legyen, akkor azért a tömegből valaki hangosan megjegyezte, hogy a föld a Szent Koronáé, bár Szent Koronát földet művelni azért valószínűleg kevesen láttak még.

Az egyik felszólaló, aki Ángyán József tanítványaként állt a pódiumra, inkább a Kő marad című klasszikussal és Babits Mihály Jónás könyve című művéből vett idézetekkel vértezte fel magát, elmesélte azt is, hogy egy a miniszterelnök e-mail címére küldött levélben Ángyán József államfői kinevezését szorgalmazta, amikor Áder János jelölését még homály fedte.

Az MTI hathatós segítségével emlékezetes karriert befutott napraforgó blogon megjelent sározós bejegyzésben megemlített Ácsné Éva is beszédet mondott. Ácsné rágalmazásnak nevezte a blogban írtakat, hogy 650 hektár állami földön gazdálkodna, az értük járó bérekben jelentős tartozást felhalmozva. Állítása szerint egy négyzetméternyi állami földet sem bérel, ráadásul a most őt támadó Budai Gyulával (Ángyán József utódja az agrárállamtitkári székben) 2006-ban még együtt harcoltak a gazdatüntetéseken.

Ácsné részletesen beszámolt az állami földek bérleti jogára kiírt pályázatok körüli visszaélésekről, melyek során a földek nagy részét maroknyi nagybirtokos pályázó nyerte el, (három érdekcsoport összesen a megpályáztatott földek 63 százalékát).

A tüntetésen felszólalók és a megjelent demonstrálók egyaránt a sokuk által megszavazott kormányban való csalódottságuknak adtak hangot, a vidékpolitikában éppúgy, mint a közigazgatásaban érezhető politikai nyomásgyakorlás miatt. A rendezvény a tervezett időpontban, 6 órakor rendbontás nélkül ért véget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik