Belföld
vorosiszap ()

A Marcal még mindig szenvedi a vörösiszapot

Németh D. László
Németh D. László

2012. 05. 10. 10:13

A folyó egyes szakaszain még mindig vörös. A pecások viszont a tilalom ellenére már kiültek halat fogni.

Korábban a témában:

vorosiszap ()

A vörösiszap katasztrófa után két évvel még mindig halászati tilalom van a Marcalon. A folyó Mersevátnál még vörös, néhány kisebb méretű halfaj ugyan már felbukkant, a nagyobbak a tavaszi áradások elmaradása miatt viszont nem úsztak fel a folyón. Arra a pár harcsára pedig pecások egész serege vár. A szakemberek szerint 4-6 év kell még ahhoz, hogy a Marcal kiheverje a környezeti katasztrófát, és a legkevésbé sem ajánlják, hogy a kifogott halak kondérokba kerüljenek.

A halászati tilalomnak a legfőbb oka ezen túl az, hogy a pecások épp azokat a nagyobb halakat fogják ki, amelyek szaporulatukkal gyorsítanák a folyó rehabilitációját.

A folyót vizsgáló kutatók évente több alkalommal tüzetesen ellenőrzik a halállományt. Legutóbb erre a napokban került sor. Úgy találták, hogy a folyami halak közül nagyobb számban csak a jász tért vissza korábbi lakhelyére. A ragadozóhalak ritka vendégek a rábaközi szakaszon, leginkább a csukák jelentkeztek, és a Marcalt tápláló kisebb erek, patakok apróhalai vendégeskednek mostanság a folyóban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.