Belföld

Zsidózás Egerben: feljelent a Mazsihisz

A szervezet szerint nem kétséges: származása miatt nem léphetett fel Székhelyi József a megyeszékhelyen.

A színművészt büdös zsidónak nevezték, ezt hangfelvétel is bizonyítja, ami felveti a közösség elleni izgatás és a hivatali visszaélés gyanúját – olvasható a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közleményében.

A szervezet arra kérte a Heves Megyei Főügyészséget, indítson vizsgálatot az ügyben. A feljelentésben azt is megjegyezték, hogy a faji alapú diszkrimináció sérti az ország Alaptörvényét.

Kulturális minta?

Mint arról lapunk is beszámolt, egy hangfelvétel szerint a helyi kulturális bizottsági ülésen elhangzott, hogy Székhelyi József azért sem léphetett fel tavaly a városban, mert a színművész “egy SZDSZ-es büdös zsidó”. Eger polgármestere vizsgálatot indított az ügyben. Habis László kijelentette: Egerben nem volt, nincs és soha nem is lesz “nemkívánatos művészekről” készült tiltólista.

Székhelyi József egyébként 2005-ben, az SZDSZ szegedi kongresszusán bemutatott egy Himnusz-átiratot, amelyben többek közt Orbán Viktort is gúnyolta emígyen: „…mint Tokaj hímvesszeje, nektárt fog csöpögtetni – mindenhová.” Az eset után a jobboldali sajtó élesen bírálta a művészt.

Az LMP nem kér a listázásból

Az ellenzéki párt tiltakozik az ellen, hogy politikai nézetei miatt tiltólistára került Egerben Székhelyi József színész. Egyben felszólítja a város fideszes vezetését, hogy vonja le az ügy személyi következményeit, és hagyjon fel azzal a gyakorlattal, hogy politikai alapon irányítsa a kultúrát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik