Belföld

Már árvereznek: ötezer adós veszíti el otthonát

A licitre váró lakások és házak többsége a fővárosban, illetve Pest megyében van.

A pénzintézetek döntöttek arról, mely ingatlanok kerülnek kalapács alá az idén március végéig. A kényszerértékesítésről egy tavaly júniusban elfogadott törvény rendelkezik.

Eszerint a tavalyi év utolsó negyedévében az érintett lakásállomány 2 százaléka, idén pedig negyedévenként 3 százaléka szerepelhet árverezésen. Így a téli hónapokban érvényes moratórium lejártával most összesen 5050 lakás és ház kerülhet új tulajdonoshoz.

A több mint 90 napos fizetési késedelemmel érintett, jelzáloggal terhelt lakóingatlanok száma egyébként már meghaladta a 100 ezret – olvasható a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete tájékoztatásában.

A több mint 90 napos fizetési késedelemmel érintett, jelzáloggal terhelt lakóingatlanok száma egyébként már meghaladta a 100 ezret.Ebből több mint 14 ezer Pest megyében, 13 ezer pedig a fővárosban van. Borsod megye a harmadik a listán, ott 8 ezer bedőlt lakáshitelt tartanak számon.

A kényszerértékesítésre kijelölt ingatlanok egy része a Nemzeti Eszközkezelőhöz kerül, és így az adós bérlőként benne maradhat. A többit a bankok vagy követeléskezelőknek adják el, vagy maguk próbálják értékesíteni. A Nemzeti Eszközkezelő a jövő hét második felére ígért részletes tájékoztatást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik