Belföld

Réthelyi elismerte a titkos háttérszámításokat

Lapunk korábbi, a Diákhitel 2-ről szóló cikke volt a téma a Parlamentben. A leköszönt miniszter elismerte a titkos dokumentum létezését.

Hétfőn Hiller István idézte lapunk – a nemzetgazdasági minisztérium által készített háttértanulmányról szóló – korábbi cikkét, és kijelentette, a Diákhitel 2 program kidolgozatlan és átgondolatlan, ami a felsőoktatásnak és a költségvetésnek is komoly gondokat okozhat majd. A háttértanulmányból közölt részletekre hivatkozva elmondta, hogy a program a központi költségvetés hiányát jövőre 62, 2014-ben pedig 141 milliárd forinttal növeli, 2020-ra eléri a 798 milliárd forintot.

A Diákhitel 2 konstrukció elhibázott és veszélyes, költségvetési hatásai már most meghaladják a bejelentett 600 milliárd forintos “megszorító csomagot” – szögezte le a szocialista képviselő, aki arra volt kíváncsi, hogy létezik-e a háttértanulmány és Réthelyi Miklós tudott-e annak hatásairól.

A nemzeti erőforrás miniszter elismerte a dokumentum létezését, de hozzátette, a Diákhitel 2 program hallgatói hiteleit nem az állami költségvetésből finanszírozzák, mert a Diákhitel központ a pénz- és tőkepiacokról gyűjt forrásokat.

Hangsúlyozta, hogy a program statisztikailag várhatóan beleszámítandó az államadósságba, de a hiányt csak a kamatok két százalékon felüli részét fedező állami támogatás érinti majd, azonban ennek mértéke nagyságrendekkel kisebb a “dokumentumból tévesen idézett számoknál”.  

Hiller István a választ nem fogadta el. A Ház viszont 181 igen, 78 nem vokssal elfogadta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik