Belföld

Új helyen nyílik meg a Babamúzeum

Babahaz(960x640).png ()
Babahaz(960x640).png ()

Hetedhét Játékmúzeum címmel Moskovszky Éva egyedülálló játékgyűjteményét és Réber László grafikus, könyv- és mesekönyv illusztrátor munkáit mutatják be.

A Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes tavaly felújított szárnyában, a “házfoglalót” nagyszabású gyermekfesztivál keretében rendezik meg Moskovszky Éva (1924-2010) 4-5 ezer darabból álló páratlan játékkollekciójából.  Mindez kiegészült Réber László humorosan kedves grafikáinak gyűjteményével – mondta el Illyés Endréné Östör Tünde, a kiállítás egyik rendezője.

A Hetedhét Játékmúzeum látnivalói, a 74 enteriőrben megjelenő, számtalan karaktert megtestesítő babák, az eredetihez hűen megformált míves bútorok, használati tárgyak, parányi porcelánok között nemcsak a kicsiknek kínálnak majd élményt, vonzóak lesznek minden korosztálynak.

Az annak idején céhes mestermunkának, asztalos mintadarabnak vagy eredetileg is játéknak készült bútorokkal berendezett szobák, apró edényekkel “felszerelt” konyhák, a kézzel festett porcelán szervizek, a különféle dísztárgyak, szobrocskák, textilek, miniatűr könyvek a XVIII-XIX. századi polgári otthonok világát idézik.

“Lakóik”, a többnyire porcelánfejű babák, a kornak megfelelő öltözékben és frizurával “élik a mindennapokat” az enteriőrökben: társalognak, teáznak, főznek, pólyás babát ringatnak vagy éppen beteget ápolnak.
Izgalmas élménynek ígérkezik az óriási terepasztal, amelyen a várvédők és az ostromló seregek vívnak csatát.

A kiállítás betekintést enged a játékkészítés történetébe, bemutatja a XVIII-XIX. század bútortörténetét, megismertet a korabeli lakberendezési stílusokkal, ruha- és hajviselettel, tipikus használati és dísztárgyakkal, s a játékokon keresztül képet ad a polgári életformáról is – hangsúlyozta Nagy Veronika művészettörténész.

A páratlan játékkollekciót hét évtized alatt gyűjtötte össze Moskovszky Éva és édesanyja, Auer Erzsébet. A jeles játékgyűjtő 1996-ban helyezte letétbe kincseit Székesfehérváron. A babaszobák és lakóik 1998-ban “költöztek be” előző otthonukba, a régi Megyeháza épületében megnyitott Fehérvári Babaházba, amely évente 20-25 ezer látogatót vonzott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik