Belföld

Pedagógus sem lehetne az új igazgató

A szigetszentmiklósi gimnázium megbízott igazgatójának a pedagógusi munkaviszonya is megszüntethető lenne – állítják a felháborodott szülők. A fenntartó hajthatatlan.

Folytatódik a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium újonnan kinevezett vezetője körüli botrány. A szülők felháborodtak Horváth Péter, a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ nyilatkozatán, amelyben azt írja, hogy Mede Norbert határozott idejű megbízása a jogszabályoknak megfelelő módon történt, ezért ezt az ügyet lezártnak tekinti.

A Szülők Tanácsa – szerkesztőségünkbe is eljuttatott – nyílt levélben fejezi ki megdöbbenését és felháborodását ezzel kapcsolatban. Felhívják a figyelmet többek közt arra, hogy a fenntartó által leírt 12 éves szakmai gyakorlat nem állja meg a helyét, tekintve, hogy bár Mede 2000-ben kezdte a pályáját, de 2007-2011-ig nem állt pedagógusi munkaviszonyban. A szülők utalnak arra is, hogy a hatályos törvények szerint minden pedagógusnak hétévente összesen 120 órás továbbképzésen kell részt vennie, s amennyiben ezt a követelményt nem teljesíti, megszüntethető a pedagógusi jogviszonya. Márpedig az ideiglenesen kinevezett igazgató nem teljesítette ezt. Hogy lehet kinevezni igazgatónak, ha még pedagógus sem lehetne? – teszik fel a kérdést a szülők.

A szülők szerint a végleges, 5 évre szóló pályázatnál is eltér a Pest megyei fenntartó a gyakorlattól, hiszen kikerült a dokumentumból a feltételként szabott vezetői tapasztalat. „Nem tudjuk mire vélni ezt a Pest megyei tendenciát, miközben az ország többi részein…mindez jelenleg is előnyt jelent” – írják a szülők, akik azt is jelezték, hogy a diákok azt kérték, ne Mede Norbert búcsúztassa őket a közelgő ballagáson, illetve féltik az érettségi zavartalan lebonyolítását is.

Mede Norbert április 3-tól kapott megbízást a gimnázium vezetésére, miután a Nemzeti Erőforrás Minisztérium – formai hibákra hivatkozva – érvénytelenítette a korábbi igazgatói pályázatokat. A szigetszentmiklósi tanárok, szülők és diákok többsége a volt vezető, Czita Zoltán maradása mellett érvelt, s fáklyás felvonulást is szerveztek a “régi rend” helyreállítása, illetve az új igazgató elmozdítása érdekében. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke pedig védhetetlen szakmai hibának nevezte az eljárást.

A PMIK vezetője a megbízás másnapján, április 4-én közleményben reagált a tanárok, diákok és szülők felháborodására. Egyebek mellett azt közölte, hogy a jogszabály a fenntartó döntési körébe utalja az iskola vezetőjének megbízását, annak minden felelősségével együtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik