Belföld

Beintettek a szülőknek Szigetszentmiklóson

Az iskolaszék és a szülők kérése ellenére sem menesztik a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium határozott időre megbízott igazgatóját.

Horváth Péter, a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ (PMIK) vezetőjének titkársága ezt annak kapcsán közölte, hogy a szülők képviselői hétfőn részletes indoklást is tartalmazó levelet vittek be a PMIK-hez. Arra kérték a szigetszentmiklósi gimnázium fenntartóját, hogy Mede Norbert helyett ismét a korábbi igazgató, Czita Zoltán vezethesse az iskolát (legalább július végéig, az új pályázat eredményének kihirdetéséig).

Az intézményfenntartó azt írta: “mint ahogy azt az április 4-én kiadott sajtóközleményünkben is jeleztük, Mede Norbert határozott idejű megbízása a jogszabályoknak megfelelő módon történt, ezért ezt az ügyet a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ lezártnak tekinti. A PMIK az új pályázati eljárás eredményes lebonyolítására koncentrál”.

A szülők háborognak, az igazgató tagad

A szülők képviselői az általuk létrehozott új honlapon is közzétett, április 21-én kelt levelükben a szigetszentmiklósi gimnázium eddigi kimagasló eredményeit taglalták (az intézmény a hazai középiskolák rangsorában a 20. helyen áll), kitérve arra is, hogy az új igazgató megbízása gyengíti az iskolát, illetve ellentétes a diákok érdekeivel.

Ezután az új igazgató elleni kifogásaikat sorolták tíz pontban. Ezek egyike, hogy Mede Norbert megtévesztette az intézményfenntartót, amikor korábbi pályázatában 12 éves folyamatos szakmai múltjára hivatkozott, noha a valóságban négyéves kihagyás után csupán öt hónapja tért vissza a pályára. Szerepelt a levélben indok nélküli rövidített órák elrendelése, saját órái egy részének meg nem tartása, vezetői feladatainak hiányos ellátása, a szülőkkel való kapcsolattartás mellőzése, megfélemlítésre alkalmas módszerek (például listázás) alkalmazása. Az új igazgatónak felróják, hogy vezetőhöz méltatlanul viselkedik a diákok előtt a tanárokkal, továbbá korlátozza a szülői munkaközösség jogait.

A levél aláírói a történtek kivizsgálását és az igazgatói megbízás visszavonását kérték, valamint személyes találkozót kezdeményeztek a PMIK vezetőjével.

Mede Norbert azt mondta, hogy a csúsztatásoktól, hazugságoktól és rosszindulattól hemzsegő levélben foglaltak több mint kétharmadát visszautasítja, és szóban vagy írásban válaszolni fog a szülőknek.

Az ideiglenesen kinevezett igazgató korábban a Hir24-nek tagadta az egyik internetes portál értesülését, miszerint chipösszeszerelőként dolgozott volna Írországban, mint ahogy azt is, hogy nincs szakmai tapasztalata. Igazgatói megbizatásának “politikai hátszelét” pedig a leghatározottabban visszautasítja. (Korábban lapok azt írták, hogy a frissen kinevezett igazgató Kövér László barátja – ezt az Országgyűlés Hivatala cáfolta. A legújabb hír, hogy a fideszes politikus két gyermeke ebben a középiskolában tanul). Mede hozzátette: nem gondolkodik a lemondáson, és egyelőre nem döntött még arról, hogy újraindul-e a posztjáért.

Czita Zoltán akkor azt mondta lapunknak: újra pályázni fog az igazgatói posztra, annak ellenére, hogy semmi garanciát nem lát arra, hogy a történelem ne ismételné meg önmagát.

Felvonulás is volt már

Mede Norbert április 3-tól kapott megbízást a gimnázium vezetésére, miután a Nemzeti Erőforrás Minisztérium – formai hibákra hivatkozva – érvénytelenítette a korábbi igazgatói pályázatokat. A szigetszentmiklósi tanárok, szülők és diákok többsége a volt vezető, Czita Zoltán maradása mellett érvelt, s fáklyás felvonulást is szerveztek a “régi rend” helyreállítása, illetve az új igazgató elmozdítása érdekében. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke pedig védhetetlen szakmai hibának nevezte az eljárást.

A PMIK vezetője a megbízás másnapján, április 4-én közleményben reagált a tanárok, diákok és szülők felháborodására. Egyebek mellett azt közölte, hogy a jogszabály a fenntartó döntési körébe utalja az iskola vezetőjének megbízását, annak minden felelősségével együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik