Belföld

Áder kegyelmét kérik Geréb Ágnesnek

Hétszáz magyar orvos és egészségügyi dolgozó kéri a majdani köztársasági elnöktől a szülész-nőgyógyász kegyelmi kérelmének támogatását. A hazai szakemberek mellett a két legtekintélyesebb nemzetközi szülészszakmai szervezet is kiáll Geréb Ágnes mellett.

Hétszáz hazai orvos és egészségügyi dolgozó, köztük bábák és szülésznők is aláírták azt a levelet, amelyben arra kérik a leendő államfőt, hogy adjon helyt Geréb Ágnes kegyelmi kérelmének – olvasható a freegereb.org internetes portálra feltöltött sajtóközleményben.

Az orvosok és egészségügyi szakemberek szerint Geréb Ágnes kezei között nem halt meg olyan gyermek, aki kórházban kétséget kizáróan megmenthető lett volna, ezért is kérik kollégájuk – mint írják, Magyarországon eddig példátlan – büntetésének elengedését.

A kérelemben a hazai szakemberek kiemelik, hogy Geréb Ágnes munkássága jelentős léptékű változásokat hozott a hazai szülészeti ellátásban. Nevéhez fűződik például az apás szülések meghonosítása Magyarországon, és ő indította el és biztosította “közel húsz éven keresztül a ma már szinte minden fejlett országban működő otthonszülés lehetőségét, megteremtve a kórházi szülészeti ellátás intézményen kívüli, háborítatlan alternatíváját.”

„Ideje volt, hogy az országgyűlési képviselők, művészek, értelmiségiek után végre az orvosok is felemeljék szavukat kollégájuk védelmében e modernkori boszorkányüldözéssel szemben. Bízunk benne, hogy az újonnan megválasztott köztársasági elnök első döntései között fog helyt adni a kegyelmi kérelemnek, s ezzel véget vet a bábai tevékenység kriminalizálásának”– fogalmazott dr. Szebik Imre orvos, bioetikus.

Az unióhoz fordultak a Geréb-ügy miatt

A hazai orvosokkal és egészségügyi dolgozókkal egy időben a két legnagyobb tekintélyű nemzetközi szülészszakmai szervezet is kiállt a két év letöltendő fogházbüntetésre ítélt szülész-nőgyógyász mellett. A Nemzetközi Bábaszövetség (ICM), valamint a Szülészek és Nőgyógyászok Nemzetközi Szövetsége (FIGO) még márciusban fejezte ki megdöbbenését a dr. Geréb Ágnes ügyében kimondott aránytalanul szigorú ítélet miatt.

Fölszólították továbbá az Európai Uniót, hogy tegyen eleget a nők alapvető emberi jogainak védelmében vállalt kötelezettségének, és minden európai országban, ahol a jelenség fennáll, állítsa le a bábaság kriminalizációját, melynek Európában legkirívóbb példája Geréb Ágnes esete.

A Geréb-akta

Az otthonszülés legismertebb hazai képviselőjét februárban ítélte jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre a Fővárosi Ítélőtábla, emellett tíz évre eltiltotta őt foglalkozásától halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt.

A Társaság a Szabadságjogokért megdöbbenve fogadta a végzést. A szervezet álláspontja szerint a bíróság kettős mércét alkalmaz: eltérően ítéli meg a kórházi és az intézeten kívüli szülést. Míg a kórházi orvosok csak a legritkább esetben kerülnek büntetőbíróság elé, és perük többnyire felmentéssel zárul, a bábák ellen szülési komplikáció esetén rögtön eljárás indul.

Fideszes és KDNP-s képviselők az államfőtől kértek kegyelmet az ismert szakembernek. Megítélésük szerint a szülésznő több száz komplikációmentes eljárásnál működött közre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik