Belföld

Eltüntette az EU-zászlót a Jobbik

A Jobbik két alelnöke, Murányi Levente és Novák Előd levette az uniós lobogót az Országgyűlés irodaházáról.

Novák Előd a zászló levétele előtt azt mondta, az erre vonatkozó 2004-ben született törvény kimondja, hogy az Országgyűlés kivételével kötelező minden közintézményen a zászló kifüggesztése, ezért “vonják be” az Országgyűlés irodaházáról az uniós lobogót. A Parlament épületére jelenleg – a Budapesten tartózkodó kínai delegáció miatt – az uniós helyett a kínai lobogó van kitűzve.

A jobbikos képviselő közölte: olyan törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amelynek értelmében eltávolítanák a középületekről az uniós zászlót, vagy legalább nem volna kötelező a kifüggesztése a középületekre. Ha kormányra kerülnek, akkor az alaptörvény módosításával lehetőséget adnak arra is, hogy népszavazás döntsön az unióból való kilépésről. A levett zászlót az Országgyűlés elnöki jogköreit gyakorló Lezsák Sándornak akarják átadni – közölte Novák Előd. Murányi Levente arról beszélt, hogy a nemzeti szabadság egyik záloga, hogy időben meg tudjunk szabadulni az uniótól, amelytől semmilyen pozitív dolog nem származik Magyarország számára.

Korábban május elsejei beszédében Gaskó István, a Liga elnöke arra szólította fel a magyar politikai elitet, hogy vegyék észre, a magyar emberek az EU részének tekintik magukat, nem “hergelnék” az EU ellen a magyar társadalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik