Belföld

Gaskó: nincs ok az ünnepre

A Liga elnöke szerint a magyar munkavállalók szociális és gazdasági helyzete is romlott.

Az “Európa mi vagyunk” mottóval rendezett május elsejei eseményen Gaskó István közölte: sok olyan dolog történt a nyolc évvel ezelőtti EU-csatlakozás óta, ami időszerűvé teszi üzenetük hirdetését. Példaként említette az uniós zászlóégetést, és azt, hogy a kormány azt híreszteli, “az Európai Unió vezetése egy vidéki kóceráj vezetésére sem biztos, hogy alkalmas”.

Ennek a folyamatnak megálljt kell parancsolni! – mondta a Liga elnöke. Szerinte a magyar emberek az EU részének tekintik magukat, “azt szeretnénk, ha a politikai elit (…) lényegesen nagyobb tisztelettel fordulna a társadalom akarata, vágyai felé,  saját hibáit nem az unióra próbálná hárítani”, illetve nem “hergelnék” az EU ellen a magyar társadalmat.

A Liga tiltakozik azon intézkedések ellen, amelyek az egészségbiztosítás privatizációját jelentették volna, ellenzik a kormány- és köztisztviselők indoklás nélküli felmondását lehetővé tevő törvényt, az egykulcsos személyijövedelemadó-rendszer bevezetését, a sztrájktörvény olyan módosítását, amely korlátozza a sztrájkjog gyakorlását.

A Liga ellenzi a magánnyugdíj-pénztárak “lenyúlását”, a munka törvénykönyvének (Mt.) olyan átalakítását is, amely hátrányt okoz a munkavállalóknak, megnehezíti az életüket. Nem fogadják el a rendvédelemben működő szakszervezetek működésének ellehetetlenítését, a korkedvezményes nyugdíjak megvonását.

“Úgy látjuk, hogy a mindenkori hatalom kevésbé törődik az európai értékekkel mint a magyar állampolgárok” – összegzett Gaskó István, majd kiemelte: arra szeretnék felhívni a hatalom figyelmet, hogy “Európa mi vagyunk”, és hogy ennek megfelelően építse a magyar társadalom jövőjét, mert minden más irány téves.

A Liga ifjúsági tagozatának tagjai a városligeti emlékkő melletti területre kitűzték az uniós tagállamok zászlóit, majd – egyebek mellett – “társadalmi igazságosság”, “szociális párbeszéd”, “érdekegyeztetés”, “egyenlő munkáért egyenlő bért”, “tisztes munka”, “sztrájkjog” feliratú transzparensekkel járták körbe azokat, végül megformázták az “Európa mi vagyunk” mottót.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.