Belföld

A beteg után megy az orvos?

Indul a nagy állami kórházspórolás – a szakma szerint továbbra is kevés lesz a pénz és az ember.

Az állam május 1-jével hetven egészségügyi intézményt vesz át az önkormányzatoktól. Az Országgyűlés múlt hétfőn szavazta meg a települési önkormányzatok fekvőbeteg-szakellátó intézményeinek átvételéről és az átvételhez kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló előterjesztést.

A döntés értelmében május 1-jétől nincs kórháza Komárom-Esztergom megyének. A komáromi, kisbéri, tatai, oroszlányi és dorogi kórház átvételével a megyében 1185 aktív ágyból 1016 marad meg, a krónikus ágyak száma 731-ről 846-ra bővül. Több helyen jönnek létre új osztályok, nappali ellátást biztosító részlegek. Az esztergomi Vaszary Kolos kórházat és a tatabányai Szent Borbála Kórházat már korábban átvette az állam. A mostani átvétellel a megyében a legnagyobb átalakulás Komáromban várható: a Selye János Kórház 109 aktív ágyából 20 marad. Több osztály betegeit Tatabányára irányítják. Ugyanígy tesznek Kisbéren, Tatán. A tatabányai Szent Borbála Kórház ellátási kötelezettsége tehát jelentősen bővül, de még nem tudják, hogy az aktív ágyszám mennyivel nő és az is kérdéses, hogy a betegeket Kisbéren, Komáromban és Tatán ellátó orvosok hajlandóak-e ingázni Tatabányára.

Az egészségügyi államtitkár a kórházak átvételét egyebek mellett a kaotikus tulajdonviszonyokkal magyarázta korábban. Szócska Miklós az InfoRádió Aréna című műsorában mondta azt, hogy egy csillagközi űrkocsma látogatóinak sokszínűségét idézik az egészségügyben tapasztalt tulajdon- és feladatviszonyok.

Az egészségügy új finanszírozási rendszeréről az államtitkár úgy fogalmazott: kell néhány év a kiteljesedéshez, de a ciklus végére már érezhetőek lesznek a változások. Korrigálni kell a korábbi osztogatások által okozott területi és szakmai egyenlőtlenséget a finanszírozásban. Az új rendszert a „realitások mentén” tervezik kialakítani, és a biztonságos ellátás feltételeihez mindenhol ragaszkodni fognak – mondta Szócska Miklós.

Az új rendszerrel mindenki jól jár

Az egységes állami kórházhálózat kialakításával egységes lehet a kapacitás szabályozása, ami megtakarítást jelent, és így több jut mindenkinek – közölte az egészségügyért felelős államtitkár a minap Egerben, a Magyar Kórházszövetség XXIV. kongresszusán. Szócska Miklós sokat remél az egységes közbeszerzésektől. Az a cél, hogy az ágazat annyival több forráshoz jusson, amennyit meg tud takarítani – tette hozzá. Szócska Miklós cáfolta, hogy a kormányzatnak bármilyen, privatizációt előkészítő szándéka volna az intézményrendszer államosításával.

Marad a pénz- és emberhiány

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke azt mondta: az ellátórendszer a szakmai előírásoknak megfelelően nem működtethető a rendelkezésre álló forrásokból. A finanszírozási kiegészítések csupán a pillanatnyi túléléshez voltak elegendőek, az újabb adósság felhalmozódását nem tudják meggátolni. Ezért, az elmúlt évekhez hasonlóan, a jövőben sem garantálható a kórházak működőképességének megőrzése többletforrások nélkül. A szakemberhiány területén kialakult „akut krízist” sikerült elhárítani, de a kórházak továbbra is folyamatos létszámhiánnyal küzdenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik