Belföld

Nem kérnek a kocsmapolitikából a szegedi jobbikosok

A szegedi Jobbik leváltaná jelenlegi vezetését és visszahívná a városi közgyűlésből a verekedő képviselőt, Keresztúri Farkas Csabát.

A Jobbik szegedi tagságának többsége azt kéri a párt országos vezetőségétől, hogy váltsa le a városi elnökséget. A szegedi alapszervezet Apáti Bálintot, a Jobbik 2006-os polgármester-jelöltjét kérte fel arra, hogy segítsen rendezni a kialakult helyzetet: petíciójukat eljuttatták Vona Gábor elnöknek, a Jobbik országos elnökségének és a parlamenti képviselőcsoportnak.

A változást szorgalmazó tagok írásos nyilatkozatban kérik a pártvezetést, hogy hívjon össze rendkívüli közgyűlést, ahol rendezni tudják a személyi problémákat. A Szeged24 információi szerint a tagok a vezetői személycserék mellett vissza akarják hívni a szegedi közgyűlésből a randalírozásáról elhíresült Keresztúri Farkas Csabát is.

Úgy tudjuk, hogy Toroczkai László édesapja, Tóth László ügyvéd is aláírta a nyilatkozatot. Apáti Bálint azonban nem kívánta ezt az információt sem megerősíteni, sem cáfolni. „Több tucatnyian írták alá a nyilatkozatot, de senkit nem akarunk kiadni, mert néhányukat már meg is fenyegettek” – nyilatkozta a Szeged24-nek az üzletember, aki osztja az őt megkeresők véleményét, miszerint hiteles személyeket kell az elnökségbe választani.

„A tagok nagytöbbsége aláírta a nyilatkozatot, amelyben megvonják a bizalmat a jelenlegi elnöktől, elnökségtől. Azt kérjük, hogy egy szabályosan összehívott közgyűlésen döntsünk a személyi kérdésekről” – mondta Apáti Bálint, aki 2003-ban alapítója volt a szegedi alapszervezetnek. A 2006-os választások után azonban az üzleti életet választotta a politika helyett.

Azóta a Jobbik megyei és városi elnöke Tóth Péter, aki jelenleg a Csongrád Megyei Közgyűlés képviselője. A tagok szerint Tóth és az elnökség több alkalommal úgy módosította a szabályokat, hogy megtarthassák tisztségüket. „A jelenlegi elnök és elnökség ellehetetlenítette az alapszervezet működését és megrontotta a viszonyt a Gárda-Polgárőrség és a Jobbik között. A szavazó polgárok és a tagok számára is hiteltelen személyek képviselik jelenleg a Jobbik Csongrád megyei elnökségét és Szegedi Alapszervezetének elnökét, elnökségét ”- írják a szegedi tagok levelükben.

Többször kerestük Tóth Péter, megyei elnököt, azonban nem sikerült elérnünk. Bár üzenetet hagytunk, a politikus nem hívott vissza bennünket.

„Szegeden többször szerettek volna már változást, de mindig rosszkor – például a választások előtt – hozakodtak elő a témával. Reméljük, hogy május közepére dönthet a tagság” – tette hozzá Apáti Bálint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik