Belföld

Így lehetne leváltani az Orbán-kormányt

Előválasztást és Magyar Szövetség néven választási pártkoalíció létrehozását javasolja Tóth Zoltán. A választási szakértő szerint a technikai részleteken lehet vitatkozni, de gyakorlatilag az összefogás az ellenzék egyetlen esélye arra, hogy 2014-ben leváltsa a Fidesz-kormányt.

Kapcsolódó cikkek

Demokráciadeficit, a hatalom kizárólagos megtartására utaló törekvés jellemzi az új választási törvényt – mondta Tóth Zoltán választási szakértő a Népszabadság pénteki számában.

Tóth Zoltán szerint ha az érdemi egyeztetés nélkül elfogadott jogszabály alapján bonyolítják majd le a következő általános parlamenti választást, akkor a polgárok politikai akarata és a mandátumok tényleges eloszlása között minden korábbinál nagyobb különbség lesz.

Ennek oka, hogy a jelenlegi kormánypártok számára kedvezően rajzolták meg a választókerületeket és egyfordulóssá tették a rendszert, tehát nincs lehetőség az első forduló után a pártok közötti alkukra. A rendszer ráadásul a nyertest is kompenzálja, ami a világon példa nélküli megoldás – állítja Tóth Zoltán.

A szakértő ezért előválasztást javasol, amely alkalmas lenne arra, hogy felmérjék a demokratikus ellenzék egyes pártjainak tényleges támogatottságát, s annak alapján dönthetnének, hogy az egyes választókerületekben melyik párt jelöltje induljon. Magyar Szövetség néven jöhetne létre a választási pártkoalíció, amelyhez minden demokratikus erő csatlakozhatna.

Ha az erősen megosztott demokratikus ellenzék pártjai külön-külön indulnak a következő választáson, annak az lesz a következménye, hogy legalább négy győztes lesz: a Fidesz ismét többséget szerez, az MSZP és az LMP a 2010-esnél talán valamivel jobb eredményt ér el, és a Demokratikus Koalíció is bejut a parlamentbe. A baj csak az ezzel a forgatókönyvvel – véli Tóth -, hogy a jelenlegi kormány további négy évig a helyén marad. Ezt pedig csakl ellenzéki együttműködéssel lehet megakadályozni – összegzi véleményét a szakértő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik