Belföld

Gránátot vitt a rendőrségre

Azt gondolta, nagyobb biztonságban lesz a rendőrségen, mint a határban az a szovjet aknavető gránát, amit megtalálója szerdán dél tájban tett le egy zacskóban a Bicskei Rendőrkapitányság bejárata előtt. A lövedékről kiderült, hogy éles gyújtó szerkezetű.

A Bicskei Rendőrkapitányság épületének környékét mintegy 300 méter sugarú körben lezárták és kiürítették, mihelyt kiderült, hogy a 69 éves bicskei férfi milyen csomagot hagyott a bejárat előtt. A férfi, aki erősen ittas állapotban volt, ugyanis azzal jelent meg dél tájban a rendőrkapitányság ügyeletén, hogy elmondja, robbanótestet talált kedden a határban, de úgy gondolta veszélyes lenne ott hagyni, ezért a rendőrökre bízná. A férfi mielőtt bement az épületbe a megtalált szovjet aknavető gránátot egy zacskóba csomagolva hagyta a bejárat előtt.

A Készenléti Rendőrség tűzszerészei azonnal a helyszínre érkeztek. Megállapították, hogy a 82 mm-es gránát, ami 32 cm hosszú és 8,2 cm átmérőjű, kilőtt állapotú, azonban éles gyújtószerkezetű. Ezek alapján a lövedéket „kiemelten veszélyesnek” nyilvánították a repesz hatása miatt. A lövedéket a tűzszerészek Bicske külterületére szállították, ahol megsemmisítették.

A bejelentő kihallgatása során elmondta, hogy a jó szándék vezette, nem gondolta, hogy ezzel bűncselekményt követ el. Vele szemben büntetőeljárást indítottak a bicskei nyomozók robbanóanyaggal való visszaélés miatt.

A rendőrség kéri, hasonló esetben ne mozgassák a földből kifordult robbanótestet, vagy lőszert, hanem haladéktalanul értesítsék a rendőrség ügyeletét a 107-es, 112-es segélyhívó számok bármelyikén! A bejelentést követően a rendőrség haladéktalanul gondoskodik a megtalált robbanótest körbekerítéséről, őrzéséről, a tűzszerészek kiértesítéséről, a környék esetleges zárásáról, kiürítéséről – írta a police.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik