Belföld

Tízezrek bukhatnak meg az érettségin

20 helyett 25 százalékos teljesítmény kell az elégséges osztályzathoz jövőre. Tavaly rengeteg diáknál rezgett a léc.

A tavalyi eredmények tükrében több tízezren bukhatnak meg az érettségin – főleg matematikából – az oktatási államtitkárság új javaslata miatt – írjaaz Origo. E szerint – ahogy arról korábban beszámoltunk – 20 helyett 25 százalékos teljesítményre lesz szükség az elégséges osztályzathoz. A rendelet idén szeptembertől már hatályos lenne.

Az internetes lap emlékezetet: tavaly a nyári érettségi időszakban 3355 bukás volt, a legtöbben matekból kaptak egyest. Az Oktatási Hivatal adatai alapján a diákok körülbelül 10 százaléka, 46 528 állt a bukás szélén, azaz 20-29 százalékos eredmény között. Ha jövőre 25 százalékot kell majd teljesíteni, lehet, hogy tízezrek érettségije kerül majd veszélybe. Az elmúlt években ugyanis nagyjából azonos volt azoknak az aránya, akik épp csak átmentek a vizsgán – mutat rá az Origo.

A közoktatási helyettes államtitkár közölte: emelni kell az érettségi színvonalát. Gloviczki Zoltán szerint míg Európa legtöbb országában ötven százalékot kell elérni az elégségeshez, itthon elég húsz százalékot. Elmondta, azért nem emelnék azonnal magasabbra a határt, mert okultak a tavalyi lengyelországi és romániai tömeges bukásokból, ezért elegendő időt hagynának a felkészüléshez.

Hoffman Rózsa államtitkár hétfői rendhagyó osztályfőnöki óráján beszélt a szintemelésről. Szerinte a szigorítás azért kell, mert a mostani rendszer hazug és becsapja a diákokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik