Belföld

Tízezer rokkant marad ellátás nélkül

Miközben a megváltozott munkaképességűek a megélhetésük miatt aggódnak, az állam mintegy 190 milliárd forintot remél a rokkantnyugdíjrendszer átalakításától.

Korábban a témában:

Pontos összesítés még nincs, de mintegy tízezer rokkant veszítheti el májustól az ellátását – mondta a Hír24 megkeresésére Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke.

A megváltozott munkaképességűek ellátásait átalakító tavalyi törvény szerint március 31-ig kellett jelentkeznie felülvizsgálatra annak, aki tavaly év végéig nem töltötte be az 57. életévét és III. csoportos rokkantsági vagy baleseti rokkantsági nyugdíjas volt, illetve rendszeres szociális járadékot kapott. Ennek hiányában a 2012-től rehabilitációs ellátássá alakult korábbi járandóságuk májustól megszűnik. A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal legfrissebb felmérése szerint a 200 ezer rokkantnyugdíjas közül mintegy tízezren nem jelentkeztek felülvizsgálatra.


Fotó: MTI / Varga György

Hegedűs ezzel kapcsolatban megjegyezte, szerinte az emberek félnek. „Nem az orvosi vizsgálatoktól, hiszen azok eddig is voltak. A kormányzati kommunikáció és a Széll Kálmán Terv is utalt rá, hogy a 200 ezer érintettből 150 ezret vissza akarnak vezetni a munka világába. A rokkantak azonban valószínűleg nyugodtabbak lennének, ha célszámok helyett valóban csak az egészségügyi alkalmasság számítana, már csak azért is, mert nem látják a munka világát” – mondta.

A MEOSZ elnöke egyetért azzal, hogy a megváltozott munkaképességűek közül többnek kellene részt vennie a munkaerőpiacon, ám véleménye szerint ez a törvényjavaslat jelenlegi formájában nem ezt a célt szolgálja. Sőt, szerinte több százezer egészségkárosodott ember elszegényedését okozhatja a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló kormányzati törvényjavaslat. „Az új vizsgálati protokoll sokkal szigorúbb a korábbinál, komoly egzisztenciális problémát fog jelenteni a családok számára. Az ellátás összege tulajdonképpen a létminimumra sem elég” – tette hozzá.

A hivatal egyébként már elkezdte a rokkantnyugdíjasok orvosi vizsgálatát. Eddig nyolcezren keresték fel a rendelőket. Sokukról már most megállapították: nem rokkantak, így már rokkantnyugdíjat sem kapnak. “A felülvizsgálatok eredménye azt mutatja, hogy több mint 2000 esetben nem minősültek megváltozott munkaképességűeknek a felülvizsgálaton a jelentkezők, az ő ellátásuk megszűnik” – mondta április elején Pósfai Gábor, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója.

Nem rokkant az amputált?

Nemcsak a MEOSZ, az Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoport szerint is igazságtalan a rendszer. A szabályozás extrém, a valóságos munkaképességnek nem megfelelő eredményeket produkál – hívták fel a figyelmet. Például az, akinek az alsó végtagját combközépen amputálják, csak 36 százalékos a károsodása, nem számít megváltozott munkaképességűnek, sőt, mivel 40 százalék alatti a “funkciókárosodása”, semmilyen ellátásra sem jogosult. A gerincsérv is komoly betegség, a beteg állapota műtéttel javítható, de soha sem gyógyul meg, a komplex minősítés szerint mégis egészséges. Akár életveszélyes állapotú szívritmuszavarban szenvedőt is munkaképessé nyilvánítanak, de a “műtéti vendégnyílással” vagyis sztómával élők is dolgozhatnak – írja a Népszava.

Mit hisznek, kinő a fülem?

János 15 évvel ezelőtt szenvedett balesetet. Az akkor 32 éves férfira egy szórakozóhely előtt támadt rá egy társaság, és annyira megverték, hogy agykárosodása lett, aminek következtében elveszítette a hallását és az egyensúlyérzékét.

„50 százalékos rokkant vagyok, havi 36 ezer forintot kapok. Ugyan a baleset után egy évvel beépítettek egy implantátumot, egy processzort az agyamba, ami elektronikus jelekké alakítja a hangokat. Azonban a korábbi munkámat ennek ellenére sem tudtam folytatni. Egy siket és egyensúlyzavaros építésznek ki adna munkát?” – meséli portálunknak a férfi, aki a mai napig nem kapott időpontot a hivataltól a felülvizsgálatra.


Fotó: Kummer János

„Remélem, hogy megmarad a nyugdíjam, de ettől a kormánytól minden kitelik, ha féllábú embereket visszaminősítenek. Azt hallottam, hogy csak májusig folyósítják a nyugdíjat, azt viszont nem tudni, hogy mikor hívnak be felülvizsgálatra. Lehet, hogy 3-4 hónap, de lehet, hogy csak jövőre. A levélben csak annyit közöltek, hogy a költségek visszaszorítása végett kell az új felülvizsgálat. De ha egyszer az van ráírva a papíromra, hogy életem végéig siket leszek, akkor mit hisznek az okosok? Kinő a fülem?” – panaszolta.

„A betegeket eldobja a társadalom”

Az 52 éves Sándor októberben adta be a rokkantosítási kérelmet, és februárban kellett volna megjelennie az egészségi állapotát felülvizsgáló bizottság előtt. Csakhogy ekkor végezték el rajta a csontvelő-transzplantációt, így nem tudott elmenni a vizsgálatra, ahol megállapították volna, valóban jogosult-e a járandóságra. Erről egyébként írásban tájékoztatta a hatóságot. A meglepetés akkor érte, amikor április 16-án megérkezett a végzés: rokkantosítási igényét elutasították, fellebbezésnek helye nincs.

„Háromszor-négyszer is elolvastam a levelet, először azt hittem, rosszul látok. Mint kiderült, egyelőre azért nem jogosult a támogatásra, mert még tart a felmentési ideje a munkahelyén, vagyis még kapja a fizetése 60 százalékát. Ha ez lejár októberben, újabb kérelmet kell benyújtani” – mesélte a Hír24-nek a férfi felesége.

Sándor az új rendszer szerint betegsége alapján havi 28 ezer 720 forintot vagy havi 57 ezer 440 forintot kaphat majd. Az összeg attól függ, hogy az orvosok szerint a felkészítés a munkára mennyi időt vesz igénybe. „Felháborítóan kevés ez az összeg. Még talán a gyógyszerekre és a gyógykezelésekre sem elég. Aki tényleg beteg, azt eldobja a társadalom. Idáig dolgoztál, most már nem kellesz. Nem tudom, hogy mi lesz majd velünk” – mondta elkeseredetten az asszony.

Agydaganata van, alig lát, mégsem jogosult

A naplo-online-nak egy nemesgörzsönyi olvasó korábban szintén arra panaszkodott, megvont járadéka a család megélhetését veszélyezteti. Keresztes Györgynének agydaganata van, és olyan rosszul helyezkedik el, hogy az orvosok nem kockáztatják a műtétet. Ez a látására is ráment, alig lát a bal szemével. Szédül, fájnak az ízületei, labilis a járása. November 30-án járt le a kétéves rehabilitációs járadék folyósítása. Újra kellett kérvényeznie, hogy továbbra is kapja a bruttó ötvenkétezer forintot, az újabb vizsgálat azonban meglepő eredményt hozott. Amikor elolvasta, azt hitte, infarktust kap.


Fotó: MTI / Balázs Attila

„Hatvanhét százalékos rokkant voltam, azt visszavették előbb ötvenkettőre, most meg teljesen. A munkavégzés szempontjából egészségesnek nyilvánítottak, így nem kapok semmit” – mondta a portálnak a rokkantnyugdíjas asszony.

190 milliárdot remél a kormány

Miközben a megváltozott munkaképességűek megélhetésük miatt aggódnak, az állam mintegy 190 milliárd forintot remél a rokkantnyugdíjrendszer átalakításától.

Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkára a Hír TV Rájátszás című műsor egyik novemberi adásában azt mondta, a jelenlegi szabályok megváltoztatásával néhány éven belül a felére csökkenhet a rendszerbe belépők aránya, és 2015-ig mintegy 190 milliárd forintot takaríthat meg az állam az új rokkantnyugdíjrendszerrel.

 

„Biztosak vagyunk abban, hogy lesznek olyanok, akik nem jelentkeznek a felülvizsgálatra. Azért vagyunk ebben biztosak, mert sajnos az elmúlt időszakban és a múltban is voltak visszaélések ezen a területen, tehát őnekik egy úgymond amnesztiát adunk azzal, ha nem jelentkeznek, a múltjukat nem fogjuk kérdezni” – fogalmazott az államtitkár.

Előzmény

Az Országgyűlés december 20-án fogadta el a megváltozott munkaképességűek ellátásainak átalakításáról szóló törvényt, mely szerint január 1-jétől az lesz jogosult a megváltozott munkaképességűek ellátásaira, akinek az egészségi állapota – a rehabilitációs hatóság komplex minősítés alapján – 60 százalékos vagy kisebb mértékű. Ez az egészségkárosodás mértékének mostani meghatározása szerint azt jelenti, hogy az ellátásokra a legalább 40 százalékban egészségkárosodottak szerezhetnek jogosultságot.

Azoknak, akik a jelenlegi III-as csoportú egészségkárosodási rokkantsági nyugdíjban részesülnek, felülvizsgálatra kell jelentkezniük. A vizsgálatok eredményeképpen, akik rehabilitálhatók, rehabilitációs ellátást kapnak majd, akik nem, azok pedig rokkantsági ellátást. Ugyanez vonatkozik a rendszeres szociális járadékban részesülő 84 ezer emberre.

A hatóság a felülvizsgálatokat 2013 végéig végezheti el. A vizsgálat időpontjáig, majd a felülvizsgálati kérelemről szóló döntés kézhezvételét követő 2 hónapig az érintettek a korábbi ellátásuknak megfelelő összeget kapnak. Azoknál, akiket rehabilitálhatónak talált a bizottság, attól függően változhat az ellátás összege, hogy rövidebb vagy hosszabb időt vesz igénybe a rehabilitáció: előbbiek a közfoglalkoztatási bér 40 százalékára (havi 28 720 forintra) számíthatnak, utóbbiaknál pedig 80 százalék (havi 57 440 forint) lehet az ellátás összege.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.