Belföld

Tízezer rokkant marad ellátás nélkül

Miközben a megváltozott munkaképességűek a megélhetésük miatt aggódnak, az állam mintegy 190 milliárd forintot remél a rokkantnyugdíjrendszer átalakításától.

Pontos összesítés még nincs, de mintegy tízezer rokkant veszítheti el májustól az ellátását – mondta a Hír24 megkeresésére Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke.

A megváltozott munkaképességűek ellátásait átalakító tavalyi törvény szerint március 31-ig kellett jelentkeznie felülvizsgálatra annak, aki tavaly év végéig nem töltötte be az 57. életévét és III. csoportos rokkantsági vagy baleseti rokkantsági nyugdíjas volt, illetve rendszeres szociális járadékot kapott. Ennek hiányában a 2012-től rehabilitációs ellátássá alakult korábbi járandóságuk májustól megszűnik. A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal legfrissebb felmérése szerint a 200 ezer rokkantnyugdíjas közül mintegy tízezren nem jelentkeztek felülvizsgálatra.


Fotó: MTI / Varga György

Hegedűs ezzel kapcsolatban megjegyezte, szerinte az emberek félnek. „Nem az orvosi vizsgálatoktól, hiszen azok eddig is voltak. A kormányzati kommunikáció és a Széll Kálmán Terv is utalt rá, hogy a 200 ezer érintettből 150 ezret vissza akarnak vezetni a munka világába. A rokkantak azonban valószínűleg nyugodtabbak lennének, ha célszámok helyett valóban csak az egészségügyi alkalmasság számítana, már csak azért is, mert nem látják a munka világát” – mondta.

A MEOSZ elnöke egyetért azzal, hogy a megváltozott munkaképességűek közül többnek kellene részt vennie a munkaerőpiacon, ám véleménye szerint ez a törvényjavaslat jelenlegi formájában nem ezt a célt szolgálja. Sőt, szerinte több százezer egészségkárosodott ember elszegényedését okozhatja a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló kormányzati törvényjavaslat. „Az új vizsgálati protokoll sokkal szigorúbb a korábbinál, komoly egzisztenciális problémát fog jelenteni a családok számára. Az ellátás összege tulajdonképpen a létminimumra sem elég” – tette hozzá.

A hivatal egyébként már elkezdte a rokkantnyugdíjasok orvosi vizsgálatát. Eddig nyolcezren keresték fel a rendelőket. Sokukról már most megállapították: nem rokkantak, így már rokkantnyugdíjat sem kapnak. “A felülvizsgálatok eredménye azt mutatja, hogy több mint 2000 esetben nem minősültek megváltozott munkaképességűeknek a felülvizsgálaton a jelentkezők, az ő ellátásuk megszűnik” – mondta április elején Pósfai Gábor, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója.

Nem rokkant az amputált?

Nemcsak a MEOSZ, az Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoport szerint is igazságtalan a rendszer. A szabályozás extrém, a valóságos munkaképességnek nem megfelelő eredményeket produkál – hívták fel a figyelmet. Például az, akinek az alsó végtagját combközépen amputálják, csak 36 százalékos a károsodása, nem számít megváltozott munkaképességűnek, sőt, mivel 40 százalék alatti a “funkciókárosodása”, semmilyen ellátásra sem jogosult. A gerincsérv is komoly betegség, a beteg állapota műtéttel javítható, de soha sem gyógyul meg, a komplex minősítés szerint mégis egészséges. Akár életveszélyes állapotú szívritmuszavarban szenvedőt is munkaképessé nyilvánítanak, de a “műtéti vendégnyílással” vagyis sztómával élők is dolgozhatnak – írja a Népszava.

Mit hisznek, kinő a fülem?

János 15 évvel ezelőtt szenvedett balesetet. Az akkor 32 éves férfira egy szórakozóhely előtt támadt rá egy társaság, és annyira megverték, hogy agykárosodása lett, aminek következtében elveszítette a hallását és az egyensúlyérzékét.

„50 százalékos rokkant vagyok, havi 36 ezer forintot kapok. Ugyan a baleset után egy évvel beépítettek egy implantátumot, egy processzort az agyamba, ami elektronikus jelekké alakítja a hangokat. Azonban a korábbi munkámat ennek ellenére sem tudtam folytatni. Egy siket és egyensúlyzavaros építésznek ki adna munkát?” – meséli portálunknak a férfi, aki a mai napig nem kapott időpontot a hivataltól a felülvizsgálatra.


Fotó: Kummer János

„Remélem, hogy megmarad a nyugdíjam, de ettől a kormánytól minden kitelik, ha féllábú embereket visszaminősítenek. Azt hallottam, hogy csak májusig folyósítják a nyugdíjat, azt viszont nem tudni, hogy mikor hívnak be felülvizsgálatra. Lehet, hogy 3-4 hónap, de lehet, hogy csak jövőre. A levélben csak annyit közöltek, hogy a költségek visszaszorítása végett kell az új felülvizsgálat. De ha egyszer az van ráírva a papíromra, hogy életem végéig siket leszek, akkor mit hisznek az okosok? Kinő a fülem?” – panaszolta.

„A betegeket eldobja a társadalom”

Az 52 éves Sándor októberben adta be a rokkantosítási kérelmet, és februárban kellett volna megjelennie az egészségi állapotát felülvizsgáló bizottság előtt. Csakhogy ekkor végezték el rajta a csontvelő-transzplantációt, így nem tudott elmenni a vizsgálatra, ahol megállapították volna, valóban jogosult-e a járandóságra. Erről egyébként írásban tájékoztatta a hatóságot. A meglepetés akkor érte, amikor április 16-án megérkezett a végzés: rokkantosítási igényét elutasították, fellebbezésnek helye nincs.

„Háromszor-négyszer is elolvastam a levelet, először azt hittem, rosszul látok. Mint kiderült, egyelőre azért nem jogosult a támogatásra, mert még tart a felmentési ideje a munkahelyén, vagyis még kapja a fizetése 60 százalékát. Ha ez lejár októberben, újabb kérelmet kell benyújtani” – mesélte a Hír24-nek a férfi felesége.

Sándor az új rendszer szerint betegsége alapján havi 28 ezer 720 forintot vagy havi 57 ezer 440 forintot kaphat majd. Az összeg attól függ, hogy az orvosok szerint a felkészítés a munkára mennyi időt vesz igénybe. „Felháborítóan kevés ez az összeg. Még talán a gyógyszerekre és a gyógykezelésekre sem elég. Aki tényleg beteg, azt eldobja a társadalom. Idáig dolgoztál, most már nem kellesz. Nem tudom, hogy mi lesz majd velünk” – mondta elkeseredetten az asszony.

Agydaganata van, alig lát, mégsem jogosult

A naplo-online-nak egy nemesgörzsönyi olvasó korábban szintén arra panaszkodott, megvont járadéka a család megélhetését veszélyezteti. Keresztes Györgynének agydaganata van, és olyan rosszul helyezkedik el, hogy az orvosok nem kockáztatják a műtétet. Ez a látására is ráment, alig lát a bal szemével. Szédül, fájnak az ízületei, labilis a járása. November 30-án járt le a kétéves rehabilitációs járadék folyósítása. Újra kellett kérvényeznie, hogy továbbra is kapja a bruttó ötvenkétezer forintot, az újabb vizsgálat azonban meglepő eredményt hozott. Amikor elolvasta, azt hitte, infarktust kap.


Fotó: MTI / Balázs Attila

„Hatvanhét százalékos rokkant voltam, azt visszavették előbb ötvenkettőre, most meg teljesen. A munkavégzés szempontjából egészségesnek nyilvánítottak, így nem kapok semmit” – mondta a portálnak a rokkantnyugdíjas asszony.

190 milliárdot remél a kormány

Miközben a megváltozott munkaképességűek megélhetésük miatt aggódnak, az állam mintegy 190 milliárd forintot remél a rokkantnyugdíjrendszer átalakításától.

Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkára a Hír TV Rájátszás című műsor egyik novemberi adásában azt mondta, a jelenlegi szabályok megváltoztatásával néhány éven belül a felére csökkenhet a rendszerbe belépők aránya, és 2015-ig mintegy 190 milliárd forintot takaríthat meg az állam az új rokkantnyugdíjrendszerrel.

 

„Biztosak vagyunk abban, hogy lesznek olyanok, akik nem jelentkeznek a felülvizsgálatra. Azért vagyunk ebben biztosak, mert sajnos az elmúlt időszakban és a múltban is voltak visszaélések ezen a területen, tehát őnekik egy úgymond amnesztiát adunk azzal, ha nem jelentkeznek, a múltjukat nem fogjuk kérdezni” – fogalmazott az államtitkár.

Előzmény

Az Országgyűlés december 20-án fogadta el a megváltozott munkaképességűek ellátásainak átalakításáról szóló törvényt, mely szerint január 1-jétől az lesz jogosult a megváltozott munkaképességűek ellátásaira, akinek az egészségi állapota – a rehabilitációs hatóság komplex minősítés alapján – 60 százalékos vagy kisebb mértékű. Ez az egészségkárosodás mértékének mostani meghatározása szerint azt jelenti, hogy az ellátásokra a legalább 40 százalékban egészségkárosodottak szerezhetnek jogosultságot.

Azoknak, akik a jelenlegi III-as csoportú egészségkárosodási rokkantsági nyugdíjban részesülnek, felülvizsgálatra kell jelentkezniük. A vizsgálatok eredményeképpen, akik rehabilitálhatók, rehabilitációs ellátást kapnak majd, akik nem, azok pedig rokkantsági ellátást. Ugyanez vonatkozik a rendszeres szociális járadékban részesülő 84 ezer emberre.

A hatóság a felülvizsgálatokat 2013 végéig végezheti el. A vizsgálat időpontjáig, majd a felülvizsgálati kérelemről szóló döntés kézhezvételét követő 2 hónapig az érintettek a korábbi ellátásuknak megfelelő összeget kapnak. Azoknál, akiket rehabilitálhatónak talált a bizottság, attól függően változhat az ellátás összege, hogy rövidebb vagy hosszabb időt vesz igénybe a rehabilitáció: előbbiek a közfoglalkoztatási bér 40 százalékára (havi 28 720 forintra) számíthatnak, utóbbiaknál pedig 80 százalék (havi 57 440 forint) lehet az ellátás összege.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik