Belföld

Gyurcsány 9:6-ra verte a KDNP-t

Csúcs dőlt az Országgyűlésben, mi több, új sportág is született. Üdv a t. Házból.

Gyurcsány 9:6-ra győzte le a kereszténydemokratákat – ez a hétfői parlamenti főmeccs eredménye. Hogy e két egyjegyű szám mit takar, mindjárt megmagyarázzuk, de előbb említést kell tegyünk egy másik országgyűlési sportélményről.

Új sportág, a fedett pályás dokumentumhajítás születésének lehettünk szemtanúi délelőtt az emberi jogi bizottság ülésén. Az innováció atyja a folyosói harcosként elhíresült jobbikos Zagyva György Gyula, aki a tavaly tavaszi gyöngyöspatai őrülettel foglalkozó jelentést vágta falhoz. A színpadias gesztus közben “kutyakomédiát” kiáltott, majd lehazugozta a bizottság elnökét, a fideszes Kocsis Mátét. Bravúr.

Érdeklődéssel várjuk, mikor csattan el az első parlamenti pofon, puffan az első seggberúgás, mikor landol képviselői köpet honatyai homlokon, mikor kúszik elő vipera a bocskaiból.

De addig is nézzük a 9:6-ot, ezt az egymás farkát kergető két kis halacskát.

A 9 a Demokratikus Koalícióé.

Kilenc

Sajtótájékoztatni úgy szokás, hogy kiáll egy közélő, közli a közlendőjét, majd válaszol a kérdésekre. A gyurcsányista Molnár Csaba ezzel szemben akkora csapattal érkezett, mintha választási nagygyűlést készülne celebrálni: a Demokratikus Koalíció tíz parlamenti képviselőjéből kilenc ott szorongott a szűk pulpituson, s az egyetlen hiányzó, Vitányi Iván is igazoltan volt távol.

Megszokhattuk, hogy hétfőnként kamerák elé áll Molnár, a frakciótlan frakcióvezető. Nyilván a csecsemők is ismerik az előzményeket, de azért leírjuk: tavaly októberben egy belső konfliktus nyomán a Magyar Szocialista Párt gyurcsányistái távoztak az anyaformációból, nem mellesleg abban a hiszemben, hogy a Demokratikus Koalíció tagjaként önálló képviselőcsoportot hozhatnak létre a Házban. Ám mivel az akciót nem pártszakadásnak, hanem kilépésnek minősítette Mesterházy Attila, az MSZP grammatikai kérdésekben is jártas elnöke, a házszabály szerint fél évre a függetlenek közé szorultak a DK-sok.

Akik ekkor úgy számoltak, kibekkelik a kényszerpauzát, benyelik, hogy átmenetileg elveszítik bizottsági posztjaikat, forrásaik és felszólalási lehetőségeik zömét, és így gyakorlatilag kiszorulnak a nyilvánosságból, de legalább a hat hónap lejárta utáni két esztendőben lesz sansz összekalapálni a 2014-es bejutáshoz szükséges öt százalékot. E reményt foszlatta szét az egy hete elfogadott új országgyűlési törvény, mely egyebek mellett kimondta: frakciót csak parlamenti választásokon indult és ott mandátumokat szerzett párt hozhat létre. Rozsdás kés ez Gyurcsány hátába.

A hétfői „kilences figura” is megerősített bennünk abban, hogy a pártelnök sem látja túl rózsásan a helyzetet: ádigált az egysoros vonalban, lehorgasztott fejjel, hallgatta Molnárt, szava se volt, pedig nem szokása biodíszletként abszolválni közéleti attrakciókat.

Persze amolyan serken a halott szakálla mintára mutat még némi „életjelet” a DK. A mai borosta: mivel vasárnap éjfélkor lejárt az októbertől számított hat hónap, hétfő reggel úgymond hivatalosan frakciót alakított a párt. Molnár a sajtótájékoztatón beszámolt róla, hogy erről „faxon tájékoztatták” Lezsák Sándort, ám mivel maga sem hisz abban, hogy az Országgyűlés „elnöki jogkörrel felruházott” alelnöke rábólint e jogi önaktusra, a Demokratikus Koalíció az Alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért.


Gyurcsány Ferenc, Varjú László és Molnár Csaba
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Molnár sejtése amúgy perceken múlva beigazolódott: Lezsák Sándor az ülésnap kezdetén kijelentette, szó nem lehet a DK-s képviselőcsoport elismeréséről.

Marad tehát utolsó mentsvárként az AB, ahol, nyomatékosítandó az ügyet, Gyurcsányék mostantól minden kedden demonstrálnak egyet. Ahogy Molnár fogalmazott, nem nyomást akarnak gyakorolni, „demokrata ilyet nem csinál”, csupán „figyelemfelkeltés” a céljuk.

Hat

A 6 a Kereszténydemokrata Néppárté.

Harrach Péter megmagyarázhatatlan sugallattól vezérelve arra hívott össze hatodmagával sajtótájékoztatót a világválság, az IMF-tárgyalás, a köztársaságielnök-választás meg a törvénygyári nagyüzem kellős közepén, hogy megossza a médiával: a múlt hét végén a Somogy megyei Zalán (vagy a Zala megyei Somogyban) iszonyú fontos KDNP-sek és más rémesen fontos potentátok, köztük „őexcellenciája Zviad Chumburidze, Georgia magyarországi nagykövete” részvételével emléknapot tartottak. Méghozzá „dr. Csicsery-Rónai István, a politikus, író, könyvkiadó, közéleti személyiség, az amerikai emigráció kiemelkedő alakja halálának első évfordulója alkalmából”.

Komolyan.

Mindezt nyomatékosítandó a jelenlévők Harrach Pétertől Horváth János bácsin, egy muzeológus hölgyön és egy NEFMI-tanácsoson keresztül további két számunkra beazonosítatlan úrig húsz percen át beszéltek, beszéltek.

Természetesen minden szimpátiánk a Csicsery-Rónay-hagyaték ápolóié, az emléknap-szervezőké, az emléktábla-avatóké, meg úgy általában az emlékezőké. De hogy örömünk teljes legyen, javasoljuk: Jelentésdobáló Zagyva György Gyulát is vonják be a munkába. A derék jobbikos annyival is kevesebb időt tölt az emberi jogi bizottságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik