Belföld

Ünnepi freskó készül a Vörösmarty Szakképzőben

A 2013-as emlékév tiszteletére készít freskót a Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Intézet kollégiumának falára Lencsés Zsolt festőművész. A mű előkészítésében az intézmény festőtanulói segédkeznek.

Idén is számos program és kezdeményezés elindult a 2013-as ünnepi év felvezetéseként. 1938-ban, István király halálának 900. évfordulója alkalmából Székesfehérváron ülésezett az Országgyűlés, számos intézménnyel, köztéri alkotással gyarapodott akkor a város. A 75 éves évforduló tiszteletére döntött úgy Székesfehérvár Közgyűlése, hogy 2013 a város ünnepi éve legyen. Az ehhez kapcsolódó programok sorához csatlakozott a Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Intézet is. Az iskola kollégiumának folyosóján készül el az ország és a város múltjának epizódjait, fontos alakjait és eseményeit felidéző falfestmény, Lencsés Zsolt festőművész alkotása.

Albrecht Gyula, az iskola igazgatója elmondta, hogy a freskó falfelületének előkészítése jelen pillanatban is zajlik. A Főnix-Muzsart Kft-nek köszönhetően hozzájutottak egy speciális kötőanyaghoz, az ún. öregbített mészhez, ez az alapja a készülő falfestménynek. Az iskola festőtanulói végezték és végzik az előkészületi munkát a kollégiumi folyosón és mennyezeten. Számukra ez szakmai gyakorlat is, a speciális technikát hamarosan a tananyag részévé teszik az intézményben. Az igazgató tájékoztatása szerint a jövőben a megyés püspök hozzájárulásával a végzett tanulók akár templomok felújításában is közreműködhetnek.

A legtöbbször Olaszországban dolgozó művész, Lencsés Zsolt alkotásán ismert, Fehérvárhoz köthető motívumok jelennek majd meg: többek között az Országalma, a régi Bazilika belső tere, és láthatóak lesznek az itt koronázott királyok arcképei. A művész májusban kezdi a munkát, az előrajzolásban szintén a vörösmartys diákok segítik őt. A kezdeményezés fővédnökének dr. Cser-Palkovics András polgármestert kérte fel az iskola igazgatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik