Belföld

Tele a zseb kenguruval

24.hu
24.hu

2012. 04. 19. 14:28

Gyarapodik a Szeged Vadaspark kenguruállománya, ami önmagában nem újdonság, de most egy különös jövevényt hord a zsebében a mamája.

Az, hogy a Vadaspark bennett-kengurui jól szaporodnak, már nem számít akkora újdonságnak, talán csak az marad izgalmas kérdés, hogy lesz-e idén fehér kis kenguru, vagy sem? A szemközt lakó apró derby-kenguruk csapatában azonban már régen született kölyök, így nagy örömmel fedeztüékk fel a gondozók, hogy tele a nőstény zsebe.

A bennett-kenguru csapatban idén négy nőstény hordozza kicsinyét, és ezek közül – az évente feltett kérdésre válaszul – kettő fehér színnel született, vagyis albínó. A kölykök eltérő korúak, az idősebbik fehér ennek köszönhetően már elég sok időt tölt a zseben kívül, a kisebbiknek még csak a fejét láthatják az élesebb szemű látogatók.

Az európai törzskönyvi program keretében tartott derby-kenguru csapatban azonban régen várják a szaporulatot. A kis termetű kenguru érzékenyebb faj nagyobb rokonánál, a bennett-kengurunál. Ő is Ausztrália déli részén él, és bár viszonylag nagy területen és egyedszámban található meg, a természetes populációjának feldarabolódása veszélyt jelent rá. Csakúgy, mint az emberek által felelőtlenül betelepített, hamar természeti csapássá vált nyulak, amelyek szó szerint elpusztították és pusztítják a kenguruknak is táplálékul szolgáló vegetációt.

A kenguruk talán a legismertebb ausztrál erszényesek, amelyek arról a közös tulajdonságukról ismertek, hogy utódjuk fejletlenül, 0,6 grammosan születik meg, majd az anyák erszényében fejlődik tovább, akár hosszú hónapokig is (a bennett-kenguruknál ez akár hét hónap is lehet). A kölykök már viszonylag nagy méretet elérve is, veszélyt érezve visszajárnak anyjuk erszényébe, amely ekkor bámulatos tágulási képességről tesz tanúbizonyságot. Sőt, a fiatalok akár másfél éves korukig is szophatnak, mikor a nősténynek már újra megtelt a zsebe…

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.