A malomindító ünnepen kézi búzaőrlés, kenyértészta dagasztás és cipósütés is várja az érdeklődőket április 21-én fél tíztől, az alföldi várostól 7 kilométerre található műemlék épületnél – tájékoztatta a Szeged24-et Elek András, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ sajtóreferense. A malomportán álló molnárházban kiállítás nyílik a terményőrlés történetéről.
A patinás malom 1856-ban épült. Az épületet a Papi család egészen az 1940-es évekig működtette eredeti funkciójában. A kis dombra épült csonkakúp alakú építmény külső átmérője közel 10 méter, falmagassága pedig több mint 10 méter. Az elmúlt években pályázati forrásból történt meg a malom műemléki helyreállítása, melynek keretében kicserélték az ún. nagymedve- és fargerendákat, megújították a tetőszerkezeteket, megtörtént az erőátvitelei rendszer megerősítése, illetve a négytagú szélkerék is felújításra került. A tavalyi év során a molnárházat és a kiszolgáló-épületeket hozták rendbe hagyományos saras-tapasztásos technikával.