Belföld

Jobbikos vízió a polgárháborúról

Az MSZP a nemzetbiztonsági bizottság összehívását kezdeményezi. Juhász Oszkár rágalomhadjáratot emleget, a Jobbik megfigyelést.

Az MSZP elnöke az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának összehívását kezdeményezi az atv.hu-n csütörtökön megjelent hangfelvétel miatt, amit Gyöngyöspata jobbikos polgármesterének tulajdonítanak. Mesterházy Attila közölte: a hangfelvételen elhangzottak kimerítik az egyik legsúlyosabb bűncselekmény egyikét, az alkotmányos rend megdöntésére irányulót. Az MSZP elnöke ezért arra kérte a nemzetbiztonsági bizottság elnökét, a szocialista Molnár Zsoltot, hogy a lehető legrövidebb időn belül hívja össze a testület ülését, és vegyék napirendre a kérdést.

Az atv.hu, egy birtokukba került, 2011 májusában készült hangfelvétel alapján azt írta, hogy Juhász Oszkár, Gyöngyöspata jobbikos polgármestere, egy magát a Jobbik országos vezetősége által kinevezett kampányfőnökként meghatározó férfival és két, feltehetőleg a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülethez tartozó polgárőrrel egy hosszú beszélgetésen “gondolta végig egy előbb-utóbb bekövetkező polgárháború kimenetelét”.

Az atv.hu birtokába került hangfelvétel tanúsága szerint a polgárháború kitörését az egyik polgárőr vetette fel, amire a kampányfőnök kijelentette: nyilvánvaló, hogy lesz polgárháború. „Ezzel nincs gond, mert előbb-utóbb úgyis megtörténik, de akkor kell megtörténnie, amikor a mi nyereségünkkel végződhet.” Juhász Oszkár egyetértően és magyarázatképp hozzátette: a polgárháborúnak akkor kell megtörténnie, „amikor megfelelően fölkészültek vagyunk létszámban, technikai felszerelésben, mindenben”. Erre a polgármester egy éve nem látott esélyt.

Gyöngyöspata polgármestere megválasztása után csendőrséget és mezőőrséget kívánt létrehozni. A háromtagú mezőőrség fel is állt. A mintegy 1,8 millió forintos költség felét a vidékfejlesztési tárca támogatása fedezte. A mezőőröket ellátták egyenruhával, sörétes puskákkal, és egy Lada Niva terepjárót is vásároltak nekik.

A falu azért került a figyelem középpontjába, mert tavaly tavasszal etnikai jellegű feszültség alakult ki a településen. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai a szerintük elszaporodott bűncselekményekre, a többi között a terménylopásokra hivatkozva kezdtek el járőrözni a faluban.

Juhász szerint ez rágalomhadjárat

A gyöngyöspata jobbikos polgármester csütörtökön azt mondta az MTI-nek, hogy nem is hallott az atv.hu-n megjelent hangfelvételről. Juhász Oszkár szerint országos rágalomhadjárat folyik a Jobbik és személye ellen, ha pedig van ilyen felvétel, az szerkesztett lehet és ennek a rágalomhadjáratnak a része. Rágalom ellen pedig nincs orvosság – fűzte hozzá.

A Jobbik álláspontja szerint Juhásznak egy magánbeszélgetésen elhangzott magánvéleményéről van szó, a felvétel pedig bizonyíték arra, hogy a jobbikos politikusokat titkosszolgálati eszközökkel megfigyelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik