Belföld

Budai másként oligarcházik

Az elszámoltatási kormánybiztos fáziskésésről és szocialista földmutyiról beszélt.

Budai Gyula szerint fáziskésésben van a parlamenti testület, amely olyan földügyleteket tekint át, amelyeket már vizsgál a szaktárca, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ellenőrző bizottsága és ellenőrzési osztálya, és ő is, mint elszámoltatási kormánybiztos. A Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: a különböző földbérleti ügyek kapcsán az Országgyűlésben elhangzott vádakra rendre válaszolt, kérte a képviselőket: ha bűncselekményre, szabálytalanságra utaló jelet észlelnek, tegyenek az adott ügyben bejelentést, de eddig semmiféle jelzést nem kapott az ellenzéki képviselőktől.

Arra a felvetésre, hogy a nyertes pályázók között vannak-e oligarchák, az államtitkár úgy válaszolt, hogy ő a borsodi pályázók szerződéskötésénél volt jelen, és ott a helyben lakó családi vállalkozók, illetve kisebb vállalkozások, állattartók nyertek. Szerinte oligarchák a szocialisták között vannak, akik az elmúlt 8 évben több ezer hektár állami földet vittek el vagy haszonbérletbe, vagy szerezték meg azt. Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ellenőrző albizottsága csütörtökön zárt ülésen vizsgálta az állami földbérleti pályázatok elbírálását.

Gőgös Zoltán (MSZP) azt mondta, azért kell betekinteni a földbérleti pályázatok bírálatába, mert az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ellenőrző albizottsága kíváncsi arra, hogy a legjobb szakmai pályázatok nyertek-e. Ezt pedig csak akkor lehet eldönteni, ha a képviselők látják a nem nyertes pályázatokat is. Szerinte például nehezen magyarázható, hogy egy családi gazdaság miként érheti el az 1200 hektáros birtoknagyságot.

Budai Gyula azt követően lett államtitkár, hogy lemondott Ángyán József. Az állami földek bérbeadásával kapcsolatos vita azt követően kapott kiemelt szerepet, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium februárban lemondott államtitkára több visszásságra hívta fel a figyelmet. Később Ángyán mellett több, az Orbán-kormányból önként vagy kényszer hatására távozott volt államtitkár és jobboldali értelmiségi kiállt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik