Belföld

Titkosak a földbérletek?

Zárt ülésen vizsgálják a honatyák a pályázatokat.

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ellenőrző albizottsága csütörtökön zárt ülésen vizsgálta az állami földbérleti pályázatok elbírálását. Harangozó Gábor, a testület MSZP-s elnöke azt követően rendelt el zárt ülést, hogy előtte már arról is vita volt, a képviselők saját jogon megismerhetik-e az állami földbérleti pályázatok teljes tartalmát.

Sebestyén Róbert, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elnöke és az intézmény jogásza szerint még a képviselők sem ismerhetik meg az összes adatot, ha a honatyák aláírják azt a titoktartási nyilatkozatot, amelyet az NFA-ban dolgozó tisztviselőknek alá kell írniuk. Az ellenzéki képviselők közül többen úgy vélekedtek, hogy az országgyűlési képviselők esküje, illetve jogállása lehetővé teszi a betekintést az iratokba, a titoktartási nyilatkozat aláírása nélkül is.

Ennek Gőgös Zoltán (MSZP), a mezőgazdasági bizottság alelnöke hangot is adott, ezzel egyetértett Szabó Rebeka (LMP) képviselő is. Varga Géza (Jobbik) úgy döntött, hogy az ügy fontossága és hogy a testületi ülés ne fulladjon kudarcba, ő hajlandó aláírni a szóban forgó nyilatkozatot.

Az állami földek bérbeadásával kapcsolatos vita azt követően kapott kiemelt szerepet, hogy Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium februárban lemondott államtitkára több visszásságra hívta fel a figyelmet. Később Ángyán mellett több, az Orbán-kormányból önként, vagy kényszer hatására távozott volt államtitkár és jobboldali értelmiségi kiállt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik