Belföld

Most kétharmados nem Áderre

Áder Jánosra kemény harc vár, ha vissza akarja szerezni az elnöki intézmény tekintélyét.

Az új államfő megválasztása előtt érdemes visszaidézni, milyen örökséget hagy utódjára Schmitt Pál. A Political Capital korábbi elemzése szerint az elnöki intézmény tekintélye mára soha nem látott mélypontra került, párhuzamosan azzal, ahogy csökkent a politikába vetett bizalom is.

Bár már Sólyom László sem emelkedett ki a pártpolitikusok mezőnyéből, a rendszerváltás óta hivatalban lévő elnökök közül Schmitt Pál volt az egyetlen, aki nem vezette a népszerűségi listát, a hivatalba lépésekor mért 46-hoz képest idén márciusra 30-ra esett vissza a tetszési indexe. Ezzel az eddigi elnökök közül ő lett a legnépszerűtlenebb.

Elnöksége hasonló szakaszában Sólyom Lászlónak 56, Mádl Ferencnek 69, Göncz Árpádnak pedig 80 százalék körül alakult a Medián mérései szerint a népszerűségi indexe

Az elnökök közül a Fidesz-KDNP politikusai által mostanában „lepártkatonázott” Göncz Árpád volt az egyetlen, aki leköszönésekor népszerűbb volt, mint megválasztásakor.

Lapunk NEM reprezentatív felmérése szerint Áder Jánosnak ugyanakkor nemcsak a schmitti örökség jelent majd gondot. Ő maga sem túl népszerű. A több mint 25 ezer szavazó csaknem kétharmadával – a nemmel válaszolók (58%) és a „Ki az az Áder János?” kérdésünkre kattintókkal (14%) – szemben válaszadóink mindössze 28 százaléka tartja helyes döntésnek a fideszes EP-képviselő jelölését legfőbb közjogi méltóságnak. Egyelőre az emberek tehát nem hiszik el, amit a lapunk által megkérdezett képviselők állítottak róla, hogy vicces, megbízható, kiegyensúlyozott és nyugodt, és még az is lehet, hogy lesz, amit nem ír alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik