Belföld

Semjén lepártkatonázta Göncz Árpádot

A miniszterelnök-helyettes szerint Áder János a legjobb jelölt az államfői posztra.

Semjén Zsolt a köztévé Az este című műsorában azt mondta: Áder János személyes kvalitásai, házelnöki múltja és uniós tapasztalata miatt abszolút alkalmas államfőnek, ő a legjobb jelölt, hiszen csak az fogadható el elnöknek, aki elkötelezett az új alaptörvény mellett. A KDNP-elnök nem is érti, milyen alapon beszél az MSZP, amikor korábban Szili Katalint jelölte, és az eddigi államfő mindegyike a politikából jött. Semjén úgy érvelt, hogy Göncz Árpád SZDSZ-ügyvivő volt, és abszolút pártkatonaként viselkedett Antall Józseffel szemben. Sólyom László az MDF elnökségi köréből került az Alkotmánybírósághoz – tette hozzá.

Azt mondani, hogy az bűn vagy hátrány, ha valakinek politikai múltja van, abszurd állítás. A baloldal “virtigli pártkatonákat” jelölt eddig, és egyáltalán nem probléma, ha az illetőnek van politikai tapasztalata. Ha nem volna jártassága a jelöltnek a politikai életben, hogyan tudná a nemzetet képviselni a nemzetközi politikai színpadon? – kérdezte. A kormány átalakításáról a miniszterelnök-helyettese azt mondta: alapvetően a kormányzás bevált, a struktúra és a működés rendben van. “A kormány megtette azt, ami joggal elvárható volt tőle, és amit a történelem megkövetelt.” A mostani korrekciók kizárólag Orbán Viktor kompetenciájába tartoznak, bár a KDNP-t érintő kérdésekről rendszeresen konzultálnak.


Fotó: Kummer János

Kósa Lajos: nincs telitalálat!

A fideszes politikus a Duna TV Közbeszéd című műsorában Áder János jelölésére ugyanazokat az érveket, példákat sorolta, mint Semjén Zsolt. Szerinte „az, hogy valaki a nemzet egységét képes legyen megtestesíteni, az független attól, hogy valaki melyik pártból jött. Mert meg lehet úgy is testesíteni a nemzet egységét, hogy egy párthoz kötődik, meg úgy is, hogy nem”. Kósa úgy látja, „Áder Jánosnak általános respektusa és tekintélye van”, az ellenzék azért nem vesz részt megválasztásában, mert politikai magatartását „félnapi érdekei határozzák meg” – írta a hírado.hu.

A kormányátalakításról szóló hírekről Kósa azt mondta: megnézte „néhány internetes fórum tudósítását”, s azt tudná nekik tanácsolni, hogy „teljesen felesleges lottózniuk, ha ekkora találati arányuk van”. Jóindulatú tanácsként mondom, hogy ne lottózzanak, és általában ne foglalkozzanak olyannal, amihez a szerencse szükséges, mert még véletlenül sem találtak el semmit sem” – közölte a Fidesz ügyvezető alelnöke a Duna TV esti műsorában.

Mint tegnap megírtuk, az [origo] szerint két héten belül átalakul a kormány: Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár felel majd a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalásokért, Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-minisztert pedig Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár válthatja.

Juhász Attila elemző (Political Capital) lapunknak tegnap azt mondta, eddig a kormány következetesen elzárkózott az ilyen hírek kommentálásától, most viszont Orbán Viktor jelentette be, lesz változtatás. A kormány megalakulása óta folyamatosan voltak kisebb-nagyobb változások a most beharangozott nevek által sugallt irányvonallal kapcsolatban megjelent sajtóhírek abban egységesek, hogy Réthelyi Miklós távozását szinte mindenki biztosra veszi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik