Belföld

Megfelelőek a menekülőmaszkok a BKV szerint

A BKV várhatóan áprilisban kihelyezi a menekülőmaszkokat a 2-es és 3-as metróvonalon a járművekre és a szolgálati helyekre.

A közlekedési társaság pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a maszkok használatával kapcsolatban folyamatos a személyzet felkészítése, illetve zajlik a szükséges biztonságtechnikai szabályozások elkészítése is. E mellett folyamatosan ellenőrzi a BKV a járművek műszaki állapotát, hogy balesetveszélyes jármű ne álljon forgalomba.

Az Index hírportál pénteken egy hasonló maszkokat gyártó cég laboreredményeire hivatkozva azt írta, a maszk egy perc után már nem véd a szén-monoxid ellen, a tűzvédelmi szabályok viszont legalább 15 percet írnak elő. További probléma, hogy a maszk éghető anyagból készült, ez szintén ellentétes az előírásokkal. A vizsgálatból az Index cikke szerint kiderült az is, hogy a maszkot a forgalmazás előtt olyan minősítő intézet vizsgálta be, amely nem rendelkezik megfelelő minősítési engedéllyel.

A BKV az Indexen megjelentekre reagálva az MTI-nek úgy válaszolt: olyan menekülőmaszkot szerzett be a társaság, amely megkapta a CE-jelölést, megfelel az ide vonatkozó uniós szabványnak, és forgalmazásához az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is hozzájárult.

A beszerzés előtt összehasonlító vizsgálatot végeztek a különböző forgalomban lévő maszkokkal kapcsolatban, ennek eredményeképpen ár-érték arány alapján választották a később beszerzett maszkokat.

Ezek alkalmazhatósági hőmérséklettartománya mínusz 30-tól plusz 60 Celsius-fokig terjed, amely megfelel az elvárt alkalmazhatósági követelményeknek. A menekülő maszkokkal ellátott forgalmi és műszaki személyzetnek nem feladata a tűz oltása, tehát nem lehet követelmény a tűzállóság. A tűz esetén beavatkozó személyzet rendelkezik a Tűzoltóságánál is használatos légzőkészülékkel – közölte a közlekedési társaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik