Belföld

Figyelem! Ma tilos körmöt vágni!

Legutóbb januárban volt, de majd még lesz. Ebben az évben összesen háromszor jön el és nem a fekete macska hozza. Megint péntek van és tizenhárom.


Az ukrajnai Donyecben lévő börtön rabjai előre engednek
egy fekete macskát
(Fotó: Alexander Khudoteply/AFP)

Friggatriszkaidekafóbia vagy más néven paraszkavedekatriafóbia. Ha ön ma nagyon fél, akkor valószínűleg azért, mert ebben a kórságban szenved. Így nevezik ugyanis azt, amikor valaki betegesen retteg a péntek 13-tól. Ilyen esetben tessék szépen Amerikába menni dr. Donald Dossey-hoz, hiszen ő a téma egyik legnagyobb szakértője.

Azzal már foglalkoztunk korábban, hogy ebben az évben hányszor lesz péntek 13, meg azzal is, hogy milyen lehetett volna még januárban az akkor még doktor Schmitt Pál legrosszabb napja. De azt például tudták, hogy a 13-as számot már az ókorban sem szerették? Akkoriban a tökéletességet a 12 jelképezte – 12 hónap, 12 apostol – ennek az egységét bontotta meg a 13-as. De régóta szerencsétlen – a maga módján – a hét 5. napja, péntek is. A babona szerint ezen a napon nem hat az orvosság, nem szabad házasságot kötni, költözni vagy hosszabb útra indulni. A nap rossz híre egyébként annak is köszönhető, hogy a 19. századig ez volt Európában a hóhér napja, ekkor voltak a nyilvános kivégzések.

A szerencsétlenségtől tartókat, esetleg friggatriszkaidekafóbiásokat meg kell, hogy nyugtassuk: arra, hogy ez a nap valóban szerencsétlenebb, mint a többi, az ég egy adta világon semmilyen bizonyíték sincs. Az elmúlt néhány évben ugyan többféle felmérés próbálta bizonyítani, hogy a babonának van valóságalapja, ám ezek nem jártak eredménnyel.

13 babona erre a baljós pénteki napra:
1. A 13-as az ördög száma. Ha valakinek 13 betűből áll a neve, akkor övé az ördög szerencséje. Vagy persze nem. Charles Mansoné például pont ennyiből áll…
2. A hagyomány szerint a briteknél az akasztáshoz 13 csomó kerül a hurokra, és 13 lépcső vezet a bitóhoz. Ez is fontos.
3. A péntek dologtiltó nap. Ilyenkor állítólag nem szabad, illetve nem érdemes semmi új dologba kezdeni.
4. Van, aki úgy véli a szerencsétlen 13-as kerülése akár Hammurapi babilóniai király idejéig (Kr. e. 1792–1750) visszavezethető, ugyanis híres törvényoszlopáról hiányzik a 13. törvény. De az is lehet, hogy csak elfelejtették.
5. A tarotkártyában a 13. lap a Halál, ám jelentése nem feltétlenül a halál. Lehet köze a véghez, de valami újnak a kezdetét is jelentheti.
6. Pénteken nem szabad utazni, ha mégis elkerülhetetlen, bármilyen közlekedési eszközre szigorúan bal lábbal kell fellépni, különben ki tudja, milyen szörnyűség történik.
7. Ipari alpinisták, ácsok, szobafestők, pilóták ilyenkor jobb, ha szabira mennek. Ezen a pénteken ugyanis létrára sem szabad mászni (sőt, alatta sem lehet elmenni), sem tetőre, de még a repülés sem ajánlott.
8. Ezen a napon különösen érdemes mindent lekopogni a fán. Jobban, mint a többi napon, amikor csak simán érdemes.
9. Nem szabad hajat vágatni vagy vágni. Körmöt sem.
10. Pénteken nem jó házasságot kötni sem, a péntek 13 pedig a teljes katasztrófa.
11. Ha ezen a napon pénzérmét talál valaki, jó ötlet zsebre vágni, mert most aztán tényleg szerencsét fog hozni.
12. Érdemes sót dobálni a hátunk mögé a bal vállunkon át. Ugyanis ez megóv a balszerencsétől.
13. Péntek 13 a fekete macskák kedvenc napja: ilyenkor érdemes keresni a társaságukat, mert kifejezetten szerencsét hoznak. Kivéve, ha átmennek előttünk. Mert az nem jó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik