Belföld

Újjáalakult a Városi Idősügyi Tanács

Nagy Zoltán
Nagy Zoltán

2012. 04. 12. 16:50

Csütörtökön délután megtartotta első ülését az újjáalakított Városi Idősügyi Tanács. A fehérvári nyugdíjasokat képviselő szakmai testület tisztségviselőket választott, valamint elfogadta a Tanács munkáját szabályozó SZMSZ-t.

A szervezet tanácsadó testületként működik majd, azaz segíti az Önkormányzat munkáját az idős emberekkel kapcsolatos témákban, valamint összehangolja a nyugdíjasokért dolgozó szervezetek tevékenységét. Az alakuló ülésen részt vett Nemes Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium képviseletében, aki rövid helyzetelemző előadást tartott az időseket érintő témákról a résztvevőknek.
Székesfehérvár Közgyűlése már 2011-ben kifejezte szándékát a Városi Idősügyi Tanács újjáalakítására, mert fontosnak tartja a fehérvári nyugdíjasokat képviselő testület további munkáját. A 12 taggal működő szervezet csütörtök délutáni ülésén dr. Cser-Palkovics Andrást választotta elnökévé, Dr. Dienesné Fluck Györgyi tanácsnokot pedig az alelnöki feladatokkal bízták meg. A VIT alakuló ülésén részt vett Róth Péter alpolgármester is.

Polgármesterként eddig is fontosnak tartottam, hogy minden döntésünk előtt konzultáljak az adott téma ismerőivel. Így volt ez az időseket érintő kérdésekben is. Örülök, hogy mostantól immár hivatalosan is van érdekképviselete a fehérvári nyugdíjasoknak a Városi Idősügyi Tanács újjáalakításával. Sok más városhoz hasonlóan Székesfehérvár sincs könnyű helyzetben, a nehézségek ellenére azonban az idősellátás továbbra is a kiemelt feladatok között szerepel. Emellett a több évtizede az itteni közösségekért dolgozó nyugdíjasok számára hagyományos rendezvényeiket és találkozási lehetőségeiket szeretné továbbra is biztosítani az Önkormányzat.” – mondta el dr. Cser-Palkovics András. Fontos feladatot kaptak a szervezet tagjai – hangzott el az ülésen -, hiszen a Székesfehérváron élő idős emberekkel kapcsolatot tartva ők jelzik majd problémáikat, segítenek a kapcsolattartásban és összehangolják a városban a nyugdíjasokért dolgozó szervezetek tevékenységét.

A Városi Idősügyi Tanács célja, hogy Székesfehérváron is érvényesüljenek az Idősügyi Nemzeti Stratégia, valamint az Idősügyi Charta célkitűzései. Mindezekről és a nyugdíjasokat érintő aktuális helyzetről az alakuló ülésen részt vevő Nemes Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium titkárságvezetője tartott előadást. A szakember elmondta, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kiemelt helyen foglalkozik az idősügyi helyzettel. Üdvözölte az újonnan megalakult Tanácsot, beszámolt a Kortárs Idősügyi Program Pályázat és az Életút Pályázat sikeréről, továbbá hasznos gyakorlati javaslatokat tett a jövőbeni pályázatokkal kapcsolatban. Felhívta a figyelmet arra, hogy megalakult az Önkormányzati Idősügyi Tanácsok Egyeztető Fóruma. Ez a gyakorlatorientált operatív testület hivatott arra, hogy tartsa a kapcsolatot a helyi idősügyi fórumokkal, s közvetítse azok javaslatait a Nemzeti Erőforrás Minisztérium felé.

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Chris and Nancy Brown embrace while looking over the remains of their burned residence after the Camp fire tore through the region in Paradise, California on November 12, 2018. - Thousands of firefighters spent a fifth day digging battle lines to contain California's worst ever wildfire as the wind-whipped flames cleaved a merciless path through the state's northern hills, leaving death and devastation in their wake. The Camp Fire -- in the foothills of the Sierra Nevada mountains north of Sacramento -- has killed 29 people, matching the state's deadliest ever brush blaze 85 years ago. More than 200 people are still unaccounted for, according to officials. (Photo by Josh Edelson / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.