Belföld

Minden bölcsi fizetős lehet

Várhatóan egyre több önkormányzat fogja kivetni a gondozási díjakat, ha jövőre csökkennek a bevételek.

Az önkormányzatok közel háromnegyede bevezeti vagy már be is vezette a bölcsődei térítési díjat – állítja a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Gémesi György a Duna TV Közbeszéd című műsorában kifejtette: ennél több önkormányzat is élhet a lehetőséggel, mindez attól függ, hogy milyen bevételeik lesznek 2013-ban. Ha kevés lesz a pénz, az ilyen intézkedések megoldást jelenthetnek, a probléma ugyanakkor az, hogy egyre kevesebb a fizetőképes lakos – jegyezte meg Gödöllő polgármestere.

Az ellátás havi költségének felső határa mintegy 25 ezer forint, ám jelentős forrásokat még így sem remélhetnek a gondozási díjból az önkormányzatok – fogalmazott Gémesi György. Hozzátette: Gödöllőn a rászorultsági szempontokat és az egy főre eső kereseteket figyelembe véve azért állapítottak meg egy méltányos összegű hozzájárulást, hogy a környező településekről ne hozzák át Gödöllőre a gyerekeket a szülők.

A bölcsődei gondozási díj bevezetése ellen tiltakozó Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) ugyanakkor úgy tudja, hogy március végéig az önkormányzatok mintegy fele döntött a díj bevezetéséről, 22 százaléka viszont már arról határozott, hogy nem kell gondozási díjat fizetni. Szűcs Viktória, a szervezet elnöke szerdán arról is beszélt, hogy az államnak először a bölcsődei normatívák finanszírozását kellett volna rendeznie. Hozzátette: mivel évről évre kevesebb gyermek születik, ezért a kisgyermekes szülőket segíteni kell. Ennek egyik módja, ha a szülők számára megvannak, elérhetőek és megfizethetőek a gyermekintézmények.

(A bölcsődék alternatíváiról írt összeállításunkat itt olvashatja!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik