Belföld

Rezsi igen, gondozási díj még nem

Az önkormányzatok Fejérben még nem tudni, hogy bevezetik-e a bölcsődei gondozási díjat, de Móron rezsit már fizetnek a szülők

Április elsejétől sok bölcsődében gondozási díjat is kérnek a szülőktől az étkezési térítés mellett. Az önkormányzatoknak és az intézményfenntartóknak eddig az időpontig kell dönteniük arról, hogy bevezetik-e a díjat.

Székesfehérvár önkormányzata a mostani, nyárig tartó gondozási időszakban nem él a gondozási díj bevezetésének lehetőségével. A szakmai szervezetekkel, a szülői képviseletekkel és az intézményvezetőkkel egyeztetnek majd arról, hogy a szeptemberi új gondozási időszaktól éljen-e – s ha igen, milyen feltételekkel – a lehetőséggel az önkormányzat.

Dunaújvárosban folynak a számítások, hogy megfelelően előkészített szakmai anyag alapján dönthessenek arról, hogy bevezetik-e a díjat.

Móron nem lehet még tudni, hogy vetnek-e ki ilyen díjat, de ott január 1-től- mikortól ezt a törvény lehetővé tesz i- fizetnek a szülők úgynevezett rezsi költséget. Ez az étkezési díj 20 százaléka. Így Móron egy bölcsődés után napi 470 forintot fizetnek a szülők- tudta meg a Fehérvár24 Molnárné Varsányi Borbálától, az önkormányzat aljegyzőjétől.

Bozsoki Kornélia, Gárdony jegyzője elmondta: önkormányzati fenntartási intézmény nincs a városban, egy bölcsődével van ellátási szerződése az önkormányzatnak, az intézmény állapítja meg a díjat. A Sárkány-vár Bölcsődében az ellátásért eddig is fizettek a szülők, hogy mennyit, arról a tulajdonos nem nyilatkozott, és az sem derült ki, hogy bevezetik-e a gondozási díjat.

Az országban is több önkormányzat az utolsó napokra hagyta a döntést, több helyen pedig már jelezték, hogy nem élnek a lehetőséggel, illetve a jogszabályban megengedett felső összeghatárnál kevesebbet kérnek. Van, ahol egységesen napi száz forintban állapították meg a díjat, másutt a szülők anyagi helyzetét veszik figyelembe. Aki nem ad be jövedelemigazolást, attól egyes településeken a maximumot kérik, napi ezer forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik