Belföld

Fónagy: megmarad a 65 év felettiek utazási kedvezménye

Az államtitkár állítja, a kedvezmények átalakítása, felszámolása nem lehetséges egyik pillanatról a másikra.

Megmarad a 65 év felettiek, a hat éven aluliak, a nagycsaládosok és a fogyatékkal élők utazási kedvezménye – mondta a Heti Válasznak Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. “A kedvezményrendszer felülvizsgálata jelenleg is zajlik, de azt már tudjuk, hogy a 65 év felettiek, a hat éven aluliak, a nagycsaládosok és a fogyatékkal élők kedvezményei megmaradnak” – hangsúlyozta az államtitkár.

Mint mondta, az is lehet, hogy egyáltalán nem szűkül a kedvezményben részesülők köre, azzal a kikötéssel, hogy a kedvezmény például csúcsidőben reggel 7 és 9 óra vagy délután 4 és 7 óra között nem vehető igénybe. Állítja, a még alanyi jogon járó kedvezmények az elmúlt évtizedek alatt beépültek a szociális jövedelmi viszonyokba, az átalakításuk, felszámolásuk nem lehetséges egyik pillanatról a másikra.

Az utazási juttatások átalakításával akár 20-25 milliárd forintot is megspórolhat az állam – mondta az államtitkár.

Szerinte szerencsésebb volna, ha az állam az iskolába járók utazási bérletének költségét az oktatási, a fogyatékkal élők kedvezményét pedig a szociális kiadások között tartaná nyilván, és ezekkel nem a MÁV felé kellene elszámolnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik