Belföld

Nem járnak le „idő előtt” a nyugdíjasbérletek

Bár változnak a kedvezményes bérlet használatának feltételei, a BKV nem módósít a lejárati időkön.

A két legfontosabb változás a nyugdíjas Budapest-bérletek használata szempontjából az, hogy a korábban kiállított nyugdíjasbérlet-igazolványok április 30-ig használhatók a jogosultság igazolására a korábbi március 31-ével szemben.

A március 21. előtt vásárolt nyugdíjasbérlet-szelvények még abban az esetben is felhasználhatók maradnak lejáratukig, ha tulajdonosuk április 30. után elveszti jogosultságát nyugdíjasbérlet-igazolvány kiváltására. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a BKV április 30. után is érvényesnek fogadja el a régi formátumú nyugdíjasbérlet-igazolványokat a 2012. március 21-ét megelőzően vásárolt bérletszelvényekhez (pl. az éves bérletekhez).

Azonban 2012. április 30-át követően a március 20. után vásárolt nyugdíjasbérlet-szelvényeket viszont csak új típusú bérletigazolványokkal fogadják el.

2012. április 30-át követően a kormányrendelet értelmében a nyugdíjas utazási kedvezmények igénybevételére a korábbi „nyugdíjasok utazási utalványa” helyett bevezetendő „ellátottak utazási utalványa” jogosít.

A változások a kedvezményekre jegyzői igazolás alapján jogosult személyeket (aktív korúak ellátásában vagy rokkantsági járadékban részesülőket) nem érintik. Ezzel kapcsolatos írásunkat itt olvashatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik